BIZnews

Potrošačka korpa iznosi više od 2.000 maraka, a prosječna plata je 924 KM

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar 2019. iznosila je 924 KM i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u decembru 2018. godine.

Kupovina - Twitter

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.024,40 KM i za 4,6 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u decembru 2018. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine:
prehrana (učešće 38,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,4 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,8 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,8 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (učešće 5,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh