BIZnews

Aluminij može opstati samo u slučaju smanjenja cijene struje

Stečaj nije rješenje za Aluminij. On bi morao ići u privatizaciju, smatra direktor Dražen Pandža.

Aluminij-Drazen-Pandza

Inače, Aluminij sa odgodom plaća račune za električnu energiju, što je ovoj kompaniji s velikim dugovanjima dalo prostora za normalnije funkcionisanje. Sam Pandža, kaže da je stanje relaksiranije, što je prije svega rezultat sporazuma sa Elektroprivredom HZHB o nabavci električne energije sa odgodom plaćanja.

– To znači da je Aluminiju ponuđena mogućnost za konsolidiranje u razdoblju dok ne plaća račune za električnu energiju te da pokušavamo naći rješenje za dugoročno preživljavanje. Upravo na tom temelju i Uprava, koja je imenovana, pokušava raditi i trudimo se ovo vrijeme iskoristiti maksimalno kako bismo Društvo dugoročno pripremili za razdoblje opstanka i normalnog funkcionisanja, rekao je Pandža.

Da nema odgode plaćanja, bilo bi apsolutno ekonomski neopravdano raditi. Identično se to može reći i za razdoblje koje se približava. Ta je cijena dosta visoka. Bez intervencije Vlade, odnosno vlasnika, dugoročno ovaj vid biznisa ne bi imao smisla.

– Pokušavam govoriti realno i ne nalaziti uporište tamo gdje ga možemo naći. Rekli smo i stalno ponavljamo, ne samo ja nego i sve uprave prije mene – moramo riješiti pitanje električne energije i to je nešto što određuje sudbinu Aluminija. Ako imamo normalne cijene električne energije, Aluminij može biti profitabilan, odnosno cijela aluminijska industrija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh