BIZnews

Bosna i Hercegovina leži na “nafti 21. vijeka” po koju dolaze Nijemci

U Bosni i Hercegovini se nalaze značajne količine litijuma – tvrdi profesor Kemal Gutić

litij-Radiosarajevo.ba

Litijum je mineral koji se koristi za proizvodnju baterija, pa i onih koje koriste električni automobili.

Jedan je od najznačajnijih resursa za proizvodnju baterija električnih automobila. Kao takav je ključan za razvoj automobilske industrije, objašnjava “Biznis Info“.

Zbog važnosti ovog minerala, svjetski mediji su ga proglasili naftom 21. vijeka.

Da postoje značajne količine ovog minerala na području Bosne i Hercegovine i Srbije, tvrdi i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli Kemal Gutić smatra da Vučić nije napamet dao ovu izjavu.

“Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Fridriech Kazer, jedan od najznačajnijih geologa u Bosni i Hercegovini još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je Bosna i Hercegovina izuzetno bogata rudama i mineralima, rekao je Gutić za Dnevni avaz.

Pretpostavlja da se litij nalazi na području Domaljevca, Šamca i dijelu srednje Bosne.

Gutić je podsjetio da fakultet na čijem je čelu jpš 60-ih godina prošlog vijeka radio na geološkom kartiranju Bosne i Hercegovine.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U Bosni i Hercegovini je već formirana firma uz preporuku kompanije Thyssen iz Njemačke, upravo za ova nalazišta”, zaključio je profesor Gutić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh