BIZnews

Sajam gospodarstva u Mostaru po 22. put: Dolaze izlagači iz 30 zemalja, Kina zemlja partner

Ovogodišnji 22. po redu Mostarski sajam gospodarstva započet će 9, a završiti 13. aprila.

Zemlja partner je Narodna republika Kina, i to po drugi put, nakon što je na posljednja tri sajma predstavila svoje najuspješnije kompanije u oblastima informatike, informacionih tehnologija i energetike. Direktorica Dalfina Bošnjak napomenula je da je Kina na Sajmu u Mostaru prisutna već deceniju.

Vlada Kine i Vijeće ministara BiH prepoznali su Sajam u Mostaru kao idealno mjesto za Samit 16 plus 1, uz učešće 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine. U sklopu Samita prošle godine organizovan je Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda. Govoreći o važnosti partnerstva Kine, Bošnjak je kazala da je to velika stvari kako za Sajam, tako i za našu zemlju i njezonu privredu.

To je, navela je, ujedno i potvrda da se mostarski Sajam može nositi sa najvećim izazovima, kada je riječ o manifestacijama na najvišem nivou. Štand Kine na kojem će se predstaviti najuspješnije kompanije u ovoj zemlji zauzimat će ukupno trećinu prostora i prostirat će se na oko 2000 kvadratnih metara. – Kina je kao partner učinila mnogo, pa će imati i svoju pozornicu na kojoj će predstaviti kinesku kulturu, najavila je Bošnjak. Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić, podsjetio je da Bosna i Hercegovina od Kine danas uvozi milijardu i 190 miliona KM, a izvezi oko četrdesetk miliona. Tu se, smatra on, otvara veliki prostor za novu saradnju.

– Na Sajmu ćemo trasirati put našim kompanijama prema velikim istočnim tržištima. Iz Kine najviše uvozimo IT opremu, tkaninu, plastiku, valjane proizvode od čelika, TV prijemnike, monitore… Izvozimo papir, karton, namještaj, kamen, vrhunska vina, kazao je Šantić. Dodao je i kako turizam velika šansa, najavivši predstavljanje zajedničkog turističkog proizvoda Srbije, Crne Gore i naše zemlje trećeg dana Sajma. Amabasador NR Kine u BiH Ji Ping kazao je da je BDP ove zemlje u prošloj godini iznosio oko 13 triliona dolara, a da je ekonomski rast od 6,6 posto najveći u konkurenciji pet najvećih svjetskih privreda. U prošloj godini Kina je ostvarila veliki uspjeh u trgovinskoj razmjeni sa BiH, a napredak je posebno vidan bio nakon potpisivanja sporazuma za ukidanje viza za nositelje običnih pasoša.

– Nakon toga razmjena je sve veća. Kineski poduzetnici pokazuju zainteresovanost za investiranje u vašu zemlju. Treba da se povetimo marketingu i komunikacijama jer mnogi u Kini nisu upoznati s bh. zakonima vezanim za privređivanje, izjavio je ambasador. Uz NR Kinu, na ovogodišnjem Sajmu očekuju se izlagači iz još tridesetak zemalja. Sastavni dio Sajma i ovog će puta biti tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh