BIZnews

Fabrika duhana otišla za sitan novac, radnici nezadovoljni

Nekretnine Fabrike duhana Mostar (FDM), preduzeća u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, prodane su putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za 3,5 miliona KM.

Fabrika duhana Mostar

Od nekadašnjeg giganta uz koji su vezane generacije Mostaraca, ostao je kostur. Prije šest godina povjerioci, uglavnom radnici, sve mašine koje su korištene u procesu proizvodnje prodali za svega 1.176 346 KM.

Zbog niske cijene na ročištu su reagovali pravni zastupnici nekadašnjih radnika, njih 130, kao i brojnih subjekata koji potražuju dug od bivše Fabrike duhana Mostar. Oni su navodno zahtijevali da se prodaja proglasi neuspjelom.

Samo potraživanja Porezne uprave do tog dana iznosila su blizu deset miliona maraka sa kamatama, dok su potraživanja ostalih povjerilaca oko devet miliona KM. Na kraju je donesena sudska odluka da kompleks FDM-a bude prodat po cijeni od 3,5 miliona KM, koju je kao najpovoljniju ponudilo preduzeće TPV iz Zenice.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh