BIZnews

Vlada Japana odobrila novac za projekte u Vitezu, Foči i Zenici

Ukupna vrijednost donacija dostigla više od 18 miliona eura u posljednje 22 godine…

Novac - Ilustracija/Avaz.ba

Advertisements

Vlada Japana osigurala je grant od 412.480 eura (806.700 KM) za projekt podrške deminiranja u Vitezu i dva projekta obnove zgrada osnovnih škola u Foči i Zenici, piše “Fena”.

Ceremonija potpisivanja grant ugovora bit će održana danas u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu, a prisustovat će ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto, najavljeno je iz te ambasade.

Za projekt podrške deminiranja u Vitezu dodijelit će 271.029 eura (530.087 KM). Projekt deminiranja implementirat će Unapređenje ljudske sigurnosti (ITF), u saradnji s BHMAC-om i lokalnom zajednicom. Projekt sufinansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini sa 15.800 eura.

ITF je humanitarna, neprofitna organizacija, osnovana od Vlade Republike Slovenije. Implementacijom tog projekta bit će oslobođeno 225.400 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Vitezu i predano lokalnom stanovništvu na korištenje.

Za projekt obnove zgrade Osnovne škole ‘Skender Kulenović’ u Zenici odobreno je 80.565 eura (157.572 KM). To će omogućiti zamjenu školskih prozora, prozorskih okvira i vrata u zgradi te osnovne škole. Škola je osnovana 1978. godine, a prozori nikad nisu zamijenjeni. Zahvaljujući toj donaciji oko 970 učenika, nastavnika i osoblja imat će korist od tog projekta.

Za projekt obnove zgrade Osnovne škole “Sveti Sava” u Foči odobreno je 60.886 eura (119.081,61 KM). To će omogućiti zamjenu podova, vodovodnih instalacija i toaleta u toj zgradi.

Objekti su ozbiljno oštećeni zbog starosti, ali i zbog poplavama u 2010. i 2014. godini. Problem je sada za sigurnost učenika u učionicama i higijenskom okruženju u školi. Zahvaljujući toj donaciji, oko 750 učenika, nastavnika i osoblja imat će korist od tog projekta – navodi se u saopštenju iz Ambasade Japana u BiH.

Ukupna investicija dostigla je više od 18 miliona eura u posljednje 22 godine. Novac je utrošen za izgradnju, obnovu i opremanje objekata i aktivnosti deminiranja za 80 projekata u obrazovanju i 20 projekata u deminiranju širom zemlje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh