BIZnews

Brexit bez dogovora – poskupljenja i nestašice prijete Velikoj Britaniji

Britanska vlada objavila je procjenu uticaja Brexita bez dogovora na poslovanje i trgovinu.

Brexit i EU - Twitter

Vlada je ocijenila da bi se “cijene neke hrane vjerovatno povećale”, kao i da bi carinske kontrole neke kompanije mogle da koštaju i 13 milijardi funti (više od 15 milijardi eura) godišnje.

U navedenom izvještaju saopšteno je da postoji “malo dokaza da se kompanije ozbiljno pripremaju”. Međutim, vlada je saopštila da je preduzela “značajne mjere” kako bi se pripremila za 29. mart, dan mogućeg izlaska iz EU bez dogovora, piše “Seebiz“.

“Jedan od najvidljivijih načina na koji će Velika Britanija biti pogođena biće kašnjenje prometa robe preko kanala i snabdijevanje hranom, od čega 30 posto dolazi iz EU”, navodi se u izvještaju.

Mogući poremećaji u prekokanalskoj trgovini “doveli bi do smanjenja dostupnosti i izbora proizvode”.

“U nedostatku drugih vladinih mjera, cijene neke hrane će vjerovatno rasti, a postoji i rizik da bi ponašanje potrošača moglo da dovede do nestašice nekih proizvoda u ovom scenariju”, navodi se u dokumentu.

Napomenuli su kako mnoge kompanije u prehrambenoj industriji nisu spreme za scenario Brexita bez dogovora.

Ponovljena analiza pokazala je da bi u slučaju Brexita bez dogovora britanska privreda mogla da padne između 6,3 i 9 posto u narednih 15 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh