BIZnews

Parodi: Stvarni dug javnog sektora u BiH iznosi možda i 60% BDP-a

Stvarni dug javnog sektora u Bosni i Hercegovini iznosi možda i 60 posto BDP-a, kazao je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda Francisco Parodi.

Francisco-Parodi

Prije nekoliko dana na jednom seminaru zatvorenog tipa MMF je prestavio analizu javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini koja upošljavaju 80 hiljada zaposlenih.
-Sektor državnih preduzeća je jako velik i on zapošljava 80.000 ljudi i ima u vlasništvu 30 posto imovine.

Dakle, to je veliki sektor. Međutim, on ne doprinosi dovoljno ekonomiji ove države zato što državna preduzeća u cjelini imaju negativan povrat na investicije i ona nisu baš likvidna.

To znači da državna preduzeća i dalje moraju imati finansijsku pomoć vlade, dugoročnu ili kratkoročnu, da bi opstala i dugoročno vlade moraju odlučiti šta će uraditi sa ovim sektorom, kazao je Parodi, a prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh