BIZnews

Novalić: “Stečaj Aluminija je neizbježan”

Govoreći o stanju u kompaniji Aluminij iz Mostara premijer Federacije BiH Fadil Novalić je podsjetio kako je preporuka međunarodne revizorske kuće KPNG za ovu kompaniju stečaj. Novalić je kazao kako se to na kraju neće moći izbjeći.

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

“Ukoliko je KPNG (jedna od četiri najveće međunarodne revozorske kuće na svijetu) predložio stečaj, a nije nam on to morao predložiti, jedini lijek za Aluminij je stečaj i na kraju on se neće moći izbjeći. Dugovanja prelaze kapital. Naime, dugovanja su 400 miliona KM, a kapital je 96 miliona KM i to nominalni, a realni je 46 miliona KM. Druga je stvar što je politički osjetljivo pitanje produžavanje, odnosno, prekidanje tog proceca Aluminija. Postoje oni koji se bave time, programirani stečaj”, rekao je Novalić danas u Sarajevu, prenosi “Dnevnik” pisanje “Faktora”.

Dodaje kako je u 20 kompanija proveden programirani stečaj.

“Postoji takav stečaj koji može bez zaustavljanja preduzeća, i tu političku dimenziju zadovoljiti. Da ne staje fabrika, da ljudi ne idu kući a da se uđe u “novu košulju”, mi to tako kažemo. Bez starih dugova, s novim vlasnicima prije svega i novim konceptom”, rekao je Novalić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh