BIZnews

Potpisan ugovor o kreditu za Koridor “5C” vrijedan 34 miliona eura

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda i predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marvan el Ganem potpisali su danas u Sarajevu ugovor o kreditu za izgradnju auto-puta na Koridoru “Pet ce” čija je vrijednost 34 miliona evra.

Tokom iste ceremonije, direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić potpisao je sa Ganemom projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju auto-puta na Koridoru “Pet ce” na dionici Nemila-Donja Gračanica.

“Kuvajtski razvojni fond značajan je partner BiH jer Kuvajt, kao prijateljska zemlja, već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture”, rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Prema njegovim riječima, novcem koji će biti obezbijeđen ovim kreditom biće finansirana dionica od Nemile do Donje Gradine u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna putna komunikacija na Koridoru “Pet ce”.

Bevanda je precizirao da je ovaj kredit povoljan za BiH, jer je rok otplate 20 godina, uz grejs period od pet godina i kamatnu stopu od dva odsto godišnje.

On je zahvalio kuvajtskim partnerima za podršku BiH.

Ganem je naglasio da je potpisani ugovor o kreditu važan korak u saradnji BiH i Kuvajta, a posebno za realizaciju kredita koji će omogućiti uspostavljanje bolje povezanosti BiH sa Evropom.

On je podsjetio da je Kuvajtski razvojni fond u BiH prisutan od 1997. godine i da je od tada u BiH plasirao pet kredita ukupne vrijednosti od oko 124 miliona dolara, kao i dva granta za tehničku pomoć u iznosu od 1,2 miliona dolara.

Ganem je obećao nastavak privredno-ekonomske saradnje i jačanja prijateljskih veza Kuvajta i BiH, za dobrobit građana BiH.

Direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić rekao je da će realizacijom ovog kredita, odnosno izgradnjom dionice Nemila-Donja Gračanica biti uspostavljena neprekinuta dionica auto-puta od Žepča do Sarajeva.

On je zahvalio Bevandi, Ganemu i njihovim saradnicima za uspješno obavljen posao u vezi sa pripremom ovog kredita.

“Ovo je još jedan vrijedan kamenčić u velikom mozaiku koji se zove auto-put na koridoru `Pet ce`”, istakao je Terzić.

Terzić je najavio da “Autoceste Federacije Bih” planiraju da smanjuju procenat zaduženja kod evropskih, a povećavaju kod domaćih komercijalnih banaka.

Odgovarajući na pitanja novinara, i Bevanda i Terzić su konstatovali da nema problema sa prikupljanjem i distribucijom oko 620 miliona KM po osnovu akciza, a koje su u skladu sa novim zakonom proslijeđene entitetskim kompanijama koje se bave izgradnjom auto-puteva,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh