BIZnews

MMF upozorava: Prijeti nam ekonomska oluja

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas na moguću “ekonomsku oluju” s obzirom da razvoj globalne ekonomije ne ispunjava očekivanja. Tokom prošlog mjeseca MMF je smanjio predviđanje razvoja globalne ekonomije za ovu godinu sa 3,7 posto na 3,5 posto.

Christine Lagarde - Indikator.ba

“Problem je u tome što vidimo da se ekonomija razvija mnogo sporije nego što smo očekivali”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Lagarde ističe da su “četiri oblaka” glavni faktori koji narušavaju globalnu ekonomiju i mogu donijeti oluju.

“Među tim rizicima su trgovinske tenzije i uvođenje sankcija, finansijski problemi, nesigurnost oko ishoda ‘Brexita’ i usporavanje ekonomije Kine”, rekla je Lagard, prenosi “Srna”.

Ona je naglasila da trgovinske tenzije, uglavnom u obliku spora oko carina između Sjedinjenih Država i Kine, već imaju globalan uticaj.

Lagarde je ukazala na rizike od sve većih troškova pozajmljivanja koje vrše vlade, kompanije i domaćinstva.

“Kada ima previše oblaka, potrebno je samo jedan udar munje da se pokrene oluja”, zaključila je direktorica MMF-a Christine Lagarde.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh