BIZnews

ELVIS SMAJLOVIĆ ŽIVI U NJEMAČKOJ, A U RODNOM SELU ZAPOSLIO 58 RADNIKA

Poduzetnik Elvis Smajlović, koji već punih 28 godina živi i radi u Njemačkoj, uložio je prije godinu dana tri miliona maraka u izgradnju tvornice za izradu plastične stolarije “Delta plus” u svom rodnom selu Husimovci, nadomak Sanskog Mosta, a trenutno je u ovoj firmi zaposleno 58 radnika.

delta plus-tvornica-sanski most-Nezavisne novine

Advertisements

Cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu u ovu zapadnoevropsku zemlju.

Smajlović kaže kako se, vremenom, izgradnja ovakvog proizvodnog pogona pokazala kao potreba, a želja mu je bila da to bude baš u njegovom rodnom mjestu.

NIŽI TROŠKOVI PROIZVODNJE

“U Njemačkoj imam vlastitu građevinsku firmu i moram reći kako posao ide dosta dobro. U dogovoru s poslovnim partnerima odlučio sam da investiram kapital na području Sanskog Mosta i vrijeme je pokazalo da je to bio dobar potez. Plastičnu stolariju koju proizvedemo izvozimo u Njemačku i potom ugrađujemo u objekte koje gradimo”, kaže Smajlović za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, ovaj poslovni potez je pokazao i svoju ekonomsku opravdanost, budući da su troškovi proizvodnje u Bosni i Hercegovini mnogo niži nego u Njemačkoj.

Vlasnik kaže kako je proizvodnja u njegovoj firmi u najvećoj mjeri automatizovana.

Dodaje kako su njegova iskustva, kada je riječ o ulaganjima u BiH, veoma pozitivna i da je naišao na izuzetno dobar prijem kod javnosti i lokalnih vlasti.

Direktorica ove firme Dijana Nalić kaže kako su prije godinu počeli sa 22 radnika i da se u međuvremenu obim proizvodnje povećao četiri puta.

“Za godinu smo proizveli 138.000 proizvoda, odnosno 143 natovarena šlepera su izašla iz kruga naše fabrike i otišla na inostrano tržište. U ovom trenutku, s postojećom radnom snagom planiramo povećanje proizvodnje za 30 posto s obzirom na to da je stanje na tržištu veoma povoljno, a time i potražnja za našim proizvodima”, kaže Nalić.

Inače, na području općine Sanski Most, zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u proteklih godinu dana otvoreno je više od 200 radnih mjesta, piše “Radiosrajevo.ba“.


Advertisements

Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh