BIZnews

Kompanija iz Cazina ženama skratila radno vrijeme, a plate ostale iste!

Kompanija iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vrijeme za jedan sat kako bi mogle provoditi više vremena sa svojom porodicom, što je zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cijele Bosne i Hercegovine.

Žene - Blogspot.com

Advertisements

Direktor firme CPU Infotech iz Cazina, Dženan Kapić, ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

“Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići da urade, a radnice će biti motivisanije, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se da će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer”, kazao je Kapić.

Radnica Hana Perviz ističe kako su plate u ovoj firmi redovne, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila.

“Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dijete od dvije godine i sada ću više vremena posvetiti porodici”, kaže ona.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao da su takvi primjeri pravi raritet u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine, piše “Bizlife“.

“Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati ko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promijenio”, kaže Mahmutović.

Dodaje da brojni radnici u ovome kantonu rade za plate koje su najniže u Evropi, te da poslodavci na razne načine krše prava iz oblasti radničkog zakonodavstva.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh