BIZnews

Građani BiH potrošili 2,7 milijardi KM kupujući karticama preko POS aparata

Vrijednost prošlogodišnih transakcija bankovnim transakcijama građana BiH je više od 9,5 milijardi KM, što je povećanje za oko 720 miliona KM u odnosu na godinu prije.

Plaćanje beskontaktnim karticama - ITVesti

Loading..

Prema podacima Centralne banke BiH, prošle godine su 24 banke u BiH pružale usluge kartičnog poslovanja, a ukupan broj aktivnih kartica bio je više od dva miliona.

Od ukupne vrijednosti transakcija, prošle godine je na bankomatima u zemlji i inostranstvu podignuto oko 6,7 milijardi KM, dok je oko 2,7 milijardi KM potrošeno na POS aparatima.

Ukupan broj transakcija bio je oko 78,9 miliona KM, a prosječna vrijednost jedne transakcije bila je 121 KM. Prosječan promet po jednoj kartici bio je više od 4.700 KM.

Istovremeno, inostrani građani su karticama svojih banaka na bankomatima i POS terminalima prošle godine realizovali više od 1,7 milijardi maraka.

Sve banke u BiH nude elektronsko bankarstvo, a podaci pokazuju da je povećan broj internet bankarstva. Ovom vrste usluge u prošloj godini bilo je obuhvaćeno više od 490.000 subjekata, što je za oko 100.000 više nego godinu prije, prenosi “Srna”.

Ukupno 425.898 građana koristi elektronsko bankarstvo, dok je 64.961 pravnih klijenata.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Loading..
loading...
Na vrh