BIZnews

Na Ekonomskom fakultetu održan okrugli sto “Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH”

Danas je Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru bio domaćin okruglom stolu „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH“ koji je Fakultet organizirao u saradnji s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i Fondacijom Konrad Adenauer Stiftung.

Advertisements

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika organizatora ovog događaja, voditelj stručne prakse na Ekonomskom fakultetu, doc. dr. Goran Ćurić, je predstavio iskustva Ekonomskog fakulteta u poticanju preduzetničkog duha studentske populacije i istakao da je studentima tog Fakulteta omogućena stručna praksa u renomiranim preduzećima te da već u toku školovanja studenti imaju priliku izrađivati biznis planove, marketing planove, primjenjivati različite tehnike u rješavanju poslovnih problema i time postaju spremniji za izazove na tržištu rada kao i za pokretanje vlastitog biznisa što su neki studenti Fakulteta već i učinili.

Sead Džiho, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu razvoja preduzetništva i obrta je prisutne upoznao sa programima podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima u FBIH. Ta pomoć, prema riječima gosp. Džihe, dolazi u dva osnovna oblika – grantovi i krediti, a procedure prijave za pomoć Ministarstva su znantno pojednostavljene.

O svojim iskustvima i poslovanju preduzeća u kojima rade govorili su: Jasmina Dizdarević, predstavnica SurTec Eurosjaj d.o.o. iz Konjica, Asim Ćosić, Argerr Engineering iz Sarajeva i Kristian Marić, Free Motion d.o.o. iz Mostara. Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, predstavio je rad Komore i istakao ulogu te organizacije u kontekstu promoviranja preduzetništva, a posebno pronalaženja partnera novoosnovanim preduzećima i pružanju pomoći mladim preduzetnicima. Prisutnim studentima je poručio da za uspjeh u bilo kom poslu treba kontinuirano raditi i na vlastitom usavršavanju.

Nakon diskusije koja je uslijedila, studente Ekonomskog fakulteta, Studija Poslovna informatika te Studija turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, koji su prisustvovali današnjem događaju, posebno je zanimalo sa kakvim su se problemima u pokretanju posla susretali preduzetnici te šta bi istakli kao glavne prednosti pokretanja vlastitog biznisa. Mladi preduzetnici su poručili da se uprkos problemima isplati pokrenuti vlastiti biznis i da se potencijalni kupci odnosno poslovni partneri danas mogu naći i u inostranstvu.

Organizatori današnjeg događaja su izrazili zadovoljstvo time kako je protekao današnji okrugli sto i iskazali spremnost za nastavak zajedničke saradnje na polju poticanja preduzetništva mladih, ali i u drugim sferama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh