BIZnews

Dan D za Alumnij, manje plate uposlenima!?

Današnji dan radnici Aluminija nazvali su Danom D. Mostarsko preduzeće, nekad privredni gigant, a danas gubitaš koji stremi u propast, posljednju slamku spasa vidi u Vladi Federacije BiH, koja će o problemima Aluminija raspravljati danas na sjednici u Sarajevu.

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

Advertisements

Šta će se konkretno ponuditi s ciljem ozdravljenja ili spašavanja Aluminija ne zna se pouzdano, ali se danima već špekuliše i nagađa. Izvor blizak Vladi FBiH za portal “Haber.ba” kazao nam je da je Vlada spremna izdvojiti interventna sredstva, te obezbijediti struju, ali i zatražiti manje plate uposlenima.

Bolje upoznati kažu da plate u Aluminiju gravitiraju između 700 i šest hiljada KM. Prosjek je veći od 1500, što je znatno više od prosječne plate u Federaciji BiH i mnogo više od prosjeka u preduzećima koja padaju. Ministrica Jekla Milićević odbila je govoriti na ovu temu, kazavši da mjere treba predložiti ministarstvo u čijem resoru se nalazi Aluminij (energija i industrija), te da će se tek onda o svemu očitovati Vlada.

Ministar Nermin Džindić izbjegao je govoriti na ovu temu, kazavši da se tek danas vraća sa službenog puta u Njemačku. U medijima su se pojavile i špekulacije poput onih da Vlada nema dovoljno novca koji bi se isplatio na ime interventnih sredstava, do onih da će se Aluminiju preusmjeriti novac koji je bio predodređen za izgradnju auto puta.

Direktor Društva Dražen Pandža, u posljednjim istupima govorio je da preduzeće još uvijek nije dobilo informacije iz federalne Vlade o navodnim planovima za spas Aluminija. Bez službenog odgovora Pandža je rekao da u Aluminiju imaju komunikaciju samo sa dopremijerkom Jelkom Milićević. Rekao je i da neslužbena saznanja govore da se u Vladi radilo na određenim mjerama, dodajući i da baziranje rješenja samo na dugove, ne bi dugoročno ništa donijelo Aluminiju.

“Mi sada, ako i budemo uzimali struju, morat ćemo uzeti struju po nekim cijenama koje su toliko visoke da je upitna opstojnost i svrha rada”, rekao je.

Podsjećamo, prije sedam dana NOS je obavijestio Aluminij da će preduzeće u nedjelju biti skinuto sa elektro mreže, da bi rukovodstvo za nešto više od 24 sata uspjelo kupiti dodatna 24 sata. U ponedjeljak je osigurana premosnica do nedjelje u ponoć. U slučaju da se danas stvar ne pokrene s mrtve tačke, Aluminiju prijeti propast. Pandža ključ rješenja vidi u provedbi Aneksa 8, Sporazuma Aluminija i Vlade Nermina Nikšića, potpisanog 2013.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh