BIZnews

UPOZORENJE ZA KLIJENTE BANAKA Novac kompanija iz BiH lako može da završi na računima HAKERA

Više privrednih subjekata u BiH bili su žrtve hakera koji su presretali njihovu e-mail komunikaciju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, upozorili su iz Komisije za informatičku sigurnost Udruženja banaka BiH.

Haker - Twitter

Advertisements

Kako su naveli iz ovog udruženja, prevara se dešava tako što se mijenjaju pro-fakture i fakture u dijelu koji se odnosi na instrukcije za plaćanja.

“Na taj način poslovni subjekti iz BiH se prevarom navode da usmjere sredstva na račune koji su pod kontrolom hakera kojima je teško ući u trag”, ističu iz ove komisije.

Bankama u BiH su sugerisali da upozore klijente koji u redovnoj komunikaciji sa partnerima u inostranstvu korisite e-mail, da obrate pažnju na ovu situaciju.

“Ako njihov poslovni partner iznenada promijeni instrukcije za plaćanje, mijenjajući banku i broj računa, te posebno ako nove instrukcije zahtijevaju da se plaćanje obavi u različitu državu od uobičajene, preporučuje se da originalnost instrukcije provjere sa partnerom u inostranstvu. Takvu provjeru treba izvršiti na brojeve telefona i faksa koji su poznati od ranije, jer na presretnutim i izmijenjenim dokumentima mogu biti i lažni brojevi telefona, na koje se javljaju upravo oni koji su presreli e-mail komunikacije”, navode u saopštenju iz ovog Udruženja.

Komisija je, takođe, sugerisala bankama da obavijeste klijente koji sumnjaju da su postali žrtva prevare, da bez odlaganja obavijeste finansijsku instituciju preko koje su obavili transfer novca kao i najbližu policijsku upravu.

Iz banaka ističu i da je oprez klijenata jedini način da se spriječi prevara, jer banke u ovakvim slučajevima ne mogu da zaštite njihove interese.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh