BIZnews

Projekat WHAM: Više od 150 preduzeća u BiH zatražilo podršku

otovo 160 malih i srednjih preduzeća u BiH zatražilo je finansijsku i drugu podršku za otvaranje novih radnih mjesta i veći pristup tržištu.

WHAM projekat - BHRT.ba

Advertisements

Podršku su zatražili u sklopu projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Namjera tog projekta je da ovim firmama pomogne tako što će im dodijeliti bespovratna sredstva, ali i tehničku i ekspertsku podršku da razviju svoje poslovanje. Kako navode njegovi rukovodioci, cilj je da se kod preduzeća kojima se pomaže poveća izvoz za 30 odsto i stvori 1.545 novih radnih mjesta, od kojih pola za omladinu i 30 odsto za žene.

– U Bosni i Hercegovini ima sve više malih i srednjih preduzeća koja usvajaju međunarodne standarde kako bi snabdijevali EU i ostale međunarodne kupce, ali ekonomija još ne stvara dovoljno radnih mjesta. Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima je novi trogodišnji program koji ima za cilj stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije u Evropsku uniju i regionalna tržišta. Projekat to primarno planira postići putem programa dodjele bespovratnih sredstava lokalnim, malim i srednjim preduzećima – navodi direktor ovog projekta Fuad Ćurčić iz IESC koja je zadužena za provođenje ovog projekta.

Kako ističe, ovako osmišljen projekat treba da unaprijedi kapacitete brzo rastućih, izvozno orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvnog, metalnog i tekstilnog sektora.

Novac se, dodaje, dodjeljuje kroz tri područja intervencije.

– To su unapređenje radne snage kroz razvoj partnerstava sa javnim i privatnim sektorom za dijeljenje troškova zapošljavanja i prekvalifikacije radne snage za potrebne vještine, zatim povećanje pristupa tržištima kroz podršku preduzećima da identifikuju i pristupe novim kupcima i tržištima, te poboljšanje kvaliteta proizvoda, uvođenje novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i sertifikovanje kroz podršku preduzećima da uvedu sisteme upravljanja kvalitetom, tehnološke nadogradnje i potrebnu sertifikaciju proizvoda i usluga potrebnih u ciljanim tržištima. To su EU standardi i ostali relevantni standardi kvaliteta – objašnjava Ćurčić.

Do sada su u toku ove godine objavljena dva poziva za prijave preduzeća, na koja se prijavilo ukupno 158 njih, a prosječan iznos podrške koju mogu da dobiju je oko 20.000 dolara.

– Sve nas je prijatno iznenadio odziv privrednika, čime su nedvosmisleno pokazali da ove privredne grane imaju perspektive i da mogu da budu grana privrednog razvoja, te novih radnih mjesta. Firme su u svojim prijavama iskazale razne potrebe, ali dominantna potreba je obuka radne snage za rad na mašinama, koristeći nove metode rada ili formalizujući svoja znanja kroz akreditacije radnika ili procesa – navodi Ćurčić.

U decembru je planiran još jedan poziv za prijave preduzeća, a posljednji je predviđen u maju naredne godine.
Organizaciji je na raspolaganju ostalo još oko 700.000 dolara za podšku. Projekat će trajati do ljeta 2020. godine, a provodi se u saradnji sa više partnera,piše Indikator


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh