BIZnews

“Haber” u Čulama: Još 24 sata nade za Aluminij

Članovi nezavinsog sindikata mostarskog Aluminija su blokirali trafostanicu Čule kod Mostara, kako bi upozorili na posljedice skidanja Aluminija sa elektro-mreže.

Članovi nezavinsog sindikata mostarskog Aluminija su blokirali trafostanicu Čule kod Mostara - Haber.ba

Advertisements

Ovo je simbolična blokada kako bi apelovali na Vladu FBiH. Aluminijski kombinat je dobio jedan dan, nađen je snadbijevač za 24 sata minimalno, potvrdio je direktor Dražen Pandža.

Data su 24 sata da se otpočne dijalog sa Vladom FBiH kako bi se našlo rješenje za Aluminij. Pandža je inače zabrinut za budućnost, jer već za utorak struja nije osigurana. Vjeruje da će u narednim danima Vlada FBiH poduzeti konkretne korake i riješiti problem. U sve se, potvrdio je, uključila dopremijerka Jelka Milićević, dok je ministar energije Nermin Džindić odsutan.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Aluminiju Romeo Biokšić rekao je da su radnici s razlogom zabrinuti za svoja radna mjesta, te da će učiniti sve da ne dođe do obustave proizvodnje i gašenja Aluminija. Najavio je i proteste u Sarajevu pred zgradom Vlade već u narednoj sedmici.

Jučer je iz ove kompanije ponovljeno kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, smrzavanje tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh