BIZnews

Analiza Euromonitora: Turizam u BiH nastavit će se iznadprosječno razvijati

Bosna i Hercegovina je turistička destinacija sa značajnim potencijalom i vjerovatno će se nastaviti razvijati iznad prosjeka evropskih destinacija u narednom periodu.

Advertisements

Ovo se navodi u istraživanju analitičke kuće Euromonitor koja je analizirala turističke tendove u BiH, izvještava Indikator

Navodeći razloge za očekivani dalji rast u turizmu, Euromonitor navodi rastući interes za BiH kao destinaciju sa jednog od razvijenih izvora tržišta širom svijeta – Bliskog istoka i Afrike; potencijalno zasićenje u kategoriji kratkoročnih zakupa; kontinuirano poboljšanje u saobraćajnoj infrastrukturi; prekograničnu saradnju sa turističkim predstavnicima iz dobro razvijenih turističkih destinacija kao što su hrvatska obala, crnogorska obala, rijeka Tara, Mokra Gora i Plitvička jezera.

U analizi se navodi da je u turističkoj industriji u Bosni i Hercegovini u protekloj godini dominiralo snažno povećanje dolazaka. Kao značajan događaj Euromonitor izdvaja rekonstrukciju Trebevićke žičare koje je vodeća nova atrakcija u ovoj godini.

U analizi se, također, navodi da je online prodaja putovanja i dalje manja u poređenju sa “offline” prodajom širom različitih kategorija u 2018. godini, ali raste brže i vjerovatno će prestići “offline” prodaju u nekim kategorijama u narednom periodu.

– Ključni igrači u on-line sferi su posrednici putovanja, koji su postavili temelje i nastavili da olakšavaju rast online prodaje u turističkoj industriji, navodi Euromonitor.

Sa rastućom važnošću online posrednika za putovanja, bilo da se koriste za svrhu rezervacija ili istraživanja, performanse turističkog biznisa, a prije svega hotelski i slični smještaj sve više podliježu online ocjenama i recenzijama, dodaje se u analizi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh