ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Izbori su sve bliže: ZAPOČELA IZGRADNJA DIONICE AUTOPUTA BUNA – POČITELJ

Nakon višegodišnje pauze u otvaranju izgradnje novih dionica na Koridoru 5C, tj. dijela tog autoputa koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, danas iz Hercegovine konačno stižu lijepe vijesti.

Početak izgradnje autoputa Buna - Počitelj - HABER.ba

Naime, reporter portala HABER.ba zabilježio je danas prve aktivnosti na izgradnji ove 7,2 kilometara duge dionice autoputa koja će se, nažalost za sada, protezati “od nikud za nigdje”! Razlog tome jeste u činjenici da s južne strane ove dionice niti nakon višegodišnji napora i više poništenih tendera još uvijek nije niti na pomolu početak izgradnje dionice od Zvirovića do Počitelja, dok se sa sjeverne strane naknadno očekuje spajanje danas započete dionice od Bune pa sve do južnog ulaza u grad Mostar.

Radnici kompanije Hering d.d. Široki Brijeg danas su u mjestu Bivolje brdo, na putnom pravcu Domanovići – Buna, postavljali informacionu tablu s natpisom o početku izgradnje, a na licu mjesta mogli smo vidjeti i niz radnika koji su vršili premjeravanje terena, saznaje “HABER.ba“.

Početak izgradnje autoputa Buna – Počitelj – HABER.ba

Ugovor o izgradnji dionice Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj potpisan je 18. maja 2018. godine u Mostaru, a vrijednost radova iznosi 25.692.383,53 eura. Ugovor su tada potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda te federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić. Sredstva za izgradnju ove dionice osigurana su preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Početak izgradnje autoputa Buna – Počitelj – HABER.ba

Kako je u Bosni i Hercegovini u toku predizborna kampanja, a izbori su sve bliže, tj. 7. oktobra, za očekivati je da će svečano otvaranje ove dionice biti upriličeno baš u to vrijeme, a kao najvjerovatnija osoba koja će svečano presijeći vrpcu spominje se predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović.

Početak izgradnje autoputa Buna – Počitelj – HABER.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh