BIZnews

BiH među vodećima u Evropi po tržišnom učešću niskotarifnih avioprijevoznika

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Evropi u pogledu tržišnog učešća niskobudžetnih avioprijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju anna.aero.

Wizz Air - PR/Haber.ba

Niskotarifne aviokompanije Makedoniji imaju nešto ispod 66% tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2% od ukupnog broja sjedišta.
Na bh. aerodromima posluju niskobudžetne aviokompanije: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz air (Sarajevski aerodrom)
Wizz Air (Tuzlanski aerodrom), Eurowings (Aerodrom u Mostaru) a od 29.10.2018. sa Banjalučkog aerodroma startovat će Ryanair sa letovima do Brisela (Charleroi), Memmingena i Stockholma (Skavsta).

Sa dolaskom Ryanaira, tržišno učešće niskocjenovnih aviokompanija u Bosni i Hercegovini prelaziće 60%, čime bi se naša zemlja mogla na evropskoj listi plasirati odmah nakon Makedonije.

Sjedišta niskotarifnih aviopijevoznika u Evropi, prema istraživanju dostići će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini, postizanjem prosječnog povećanja tržišnog učešća od 1,4 procentnih poena godišnje, a niskobudžetni sektor će predstavljati 50% svih sjedišta do 2027. godine.

Wizz Air dodao je šest miliona dodatnih mjesta, dok je easyJet rastao tri puta brže od Ryanair-a. Operator sa sjedištem u Lutonu ove godine pokazao je rast nešto ispod 13% u poređenju sa Ryanair-ovim rastom od 4,2%.

U 2018. godini procjenjuje se da će 501,83 miliona sjedišta sa niskim troškovima biti na letovima u Evropi, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godine, te će ove godine niskobudžetno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u smislu godišnjeg kapaciteta.
Kada se osvrnemo na proteklu deceniju niskocjenovnog tržišta, broj sjedišta na avionima u Evropi povećao se za 124%, sa 224,29 miliona mjesta u 2009. na više pola milijarde ove godine piše Indikator


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh