BIZnews

Italijanska “Calzedonia” registrovala firmu u Prijedoru: Investicija 25 miliona eura i do 1.000 zaposlenih

Italijanski gigant za proizvodnju donjeg rublja i čarapa “Calzedonia” registrivao je firmu u Prijedoru, gdje bi, prema najavama trebalo da investira 25 miliona eura.

Calzedonia - Prijedordanas.com

“Calzedonia” je registrovala firmu ‘Bytres’ d.o.o. za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa, koju je osnovalo njeno društvo Calcedonia finanziaria S.A. sa sjedištem u Luksemburgu. Novoosnovana firma ima uplaćeni kapital od 977.915 KM. Kao i u slučaju društva Ella Textile d.o.o. koje je ova tekstilna kompanija otvorila u Gradišci, direktor je Francesco Ruffoli, a zamjenik direktora Dražen Vidović, piše “Indikator“.

“Calzedonia”, koja je već razvila velike poslove u Hrvatskoj i Srbiji, ima velike planove i za Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija u agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Gradiški, gdje se odlučila na kupovinu pet hektara zemljišta, gradi proizvodni objekat površine 11.000 m2 u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika.

Osim toga, ova kompanija je zainteresovana za izgradnju proizvodnog pogona u Prijedoru u kojem bi se, prema najavama, zaposlilo između 800 i 1.000 radnika.

Zainteresovanost “Calzedonie” za ulaganja u Prijedoru potvrdio je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je najavio da bi se proizvodni objekat, na više od 25.000 kvadratnih metara, trebao graditi na području iza Aerodromskog naselja, na staroj cesti za Banjaluku.

Đaković je kazao da je namjera Calzedonije da u proizvodne kapacitete u Prijedoru investira oko 25 miliona eura.

Calzedonia je osnovana 1986. godine blizu Verone, u Vallese di Oppeano, sa ciljem da stvori novi način prodaje čarapa i odjeće za ženu, muškarce i djecu, kroz franšiznu prodajnu mrežu.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, mreža Calzedonia ima više od 1.470 prodavnica širom svijeta u Italiji, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj, Portugalu, Ruskoj Federaciji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Turskoj , Francuskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Rumuniji, Njemačkoj i Belgiji. Ovaj tekstilni gigant širom svijeta zapošljava 33.000 radnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh