ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Ko je kriv za propadanje Aluminija?

Mnogo je krivaca u koje se može uprijeti prstom kad govorimo o krizi u Aluminiju dd Mostar. Ovo preduzeće zapalo je u veliku krizu, koja je tvrde, posljedica globalnih problema, odnosa Rusije i SAD-a, odnosno SAD-a i Evropske unije, dok se kao krivac ponovo ističe u prvom redu Vlada Federacije BiH.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Tim je povodom vapaj u vidu pisma jučer na adrese Vlade, premijera Fadila Novalića i resornih ministara Nermina Džindića i Jelke Miličević, uputio novoizabrani direktor Josip Pandža.

Sadržaj pisma mogao bi se svesti u jednu rečenicu, a ona glasi: “Ako nam je pomognete, dalje nećemo moći“. Koliko je zaista Vlada moćna i koliko od nje zavisi Aluminij pravo je pitanje. Ona nije jedini vlasnik, a procentaulno gledano tek 44 posto dionica otpadaju na nju. Pitanje je i gdje su ostali vlasnici i jesu li i oni odgovorni za propast?

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Aluminiju Romeo Biokšić za sve krivi vlasnike, među njima i Vladu. Smatra da se moralo i moglo više, jer je Aluminij za BiH i Federaciju i suviše važan.

Radnici su taoci loših upravljanja Aluminijem. U proteklom periodu niko nije odgovarao za naše probleme. Od vlasnika zahtijevamo da konačno preuzmu odgovornost za stanje koje je ugrozilo egzistenciju radnika Aluminija, kao i onih koji su naslonjeni na rad našeg preduzeća, rekao je Biokšić.

Već danas Sindikat bi trebao održati sastanak sa predstavnicima Vlade na kojem će se pokušati naći odgovor na pitanje “Šta i kako dalje?“.

Iz Vlade je jučer najavljeno da će se o problemima Aluminija raspravljati na prvoj narednoj sjednici.

Jasno je i da se nisu obradovali nedavnim kadrovskim promjenama u društvu, obzirom da Vladu niko o svemu nije konsultovao. Radnici su ranije bili mnogo nezadovoljni, organizovana su i dva štrajka, međutim na kraju su se strasti stišale promjenama u Upravi i na direktorskoj poziciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh