ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Vogošća: Raste proizvodnja u Pretisu

Kompanija za proizvodnju oružja i municije Pretis Vogošća ostvarila je u prvom polugodištu 2018. poslovne prihode od 17,4 miliona KM. U istom periodu prošle godine prihodi su iznosili 15,9 miliona.

Zaposleni u firmi PRETIS - Fokus.com

Na domaćem tržištu su ostvareni prihod od oko 9 miliona, a na stranom nešto više od 8 miliona maraka, piše biznisinfo na
osnovu polugodišnjeg finansijskog izvještaja.

Pretis je u prvoj polovini 2018. ostvario neto dobit od 2,4 miliona KM. Ono što je značajno jeste da je došlo do velikog rasta broja zaposlenih koji se za godinu popeo na 352 sa 294.

Većinski vlasnik Pretisa sa 51 posto je Vlada Federacije BiH.

Podsjetimo da je Pretis prije rata bio lider u bivšoj Jugoslaviji u proizvodnji oružja i municije, ali je nakon rata zapao u probleme, pa je godinama gomilao samo gubitke. Od 2012. do 2016. godine firma je imala godišnje gubitke od 4 do 8 miliona KM.

Tek 2016. Pretis se digao iz pepela i ostvario poslovne prihode na 23,4 miliona maraka, što je povećanje za oko 10 miliona u odnosu na 2015.

Novi izvještaj pokazuje da Pretis nastavlja rasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh