BIZnews

Nijedna ponuda – Niko ne želi kupiti mostarski hotel "Ero"

Javni poziv za aukcijsku prodaju hotela “Ero” u Mostaru i devet nekretnina Federalnog zavoda MIO/PIO završio je u ponedjeljak, ali nije stigla niti jedna ponuda za kupovinu mostarskog hotela.

No image - Haber.ba


Hotel "Ero" (Foto: StarMo)

Ovu informaciju potvrdio je direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, koji je i ranije u razgovoru za Dnevni list jasno kazao kako tokom ove godine nema mnogo ponuda za velike privatizacije u Federaciji. Napomenimo kako se sama aukcija za prodaju svih objekata Zavoda MIO/PIO FBiH trebala održati 9. decembra.

Sada javni poziv raspisan je još 30. oktorbra, a trajao sve do prošlog ponedjeljka. Pravo učešća na aukciji imale su sve fizičke i pravne osobe koja popune obrazac prijave, uplate depozit i naknadu za učešće, osim domaćih pravnih i domaćih fizičkih osoba koje imaju registrovanu samostalnu djelatnost, a koje imaju neizmirene obveze po osnovi doprinosa prema Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje.

Visina depozita bila je 100.000 maraka, a početna cijena hotela 24.413.229,70 maraka. Međutim, sve to nije privuklo niti jednog domaćeg ili stranog investitora.

Prema tome, i na ovom primjeru vidi se ono na što već godinama upozoravaju domaći ekonomski stručnjaci – uz veliku recesiju, nestabilno političko okružje, nepostojanje jasnih strategija razvoja, velika birokracija i sl. odbijaju sve potencijalne investitore.

Podsjetimo, hotel “Ero” prokušao se privatizirati još 2001., ali ta priča završila je na sudu.

Naime, Ivan Bender, tadašnji direktor Zavoda MIO/PIO FBiH, prema sudskoj presudi, u maju 2001. godine protivzakonito je prodao “Eru” tvrtci “Tuh-Invest”, čiji je ravnatelj bio Mario Boras. On je zbog ove transakcije, obavljene bez saglasnosti tijela MIO/PIO, takođe osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci zatvora, piše Dnevni list.

Bender je osuđen 2003. na 4,5 godina zatvora, a kaznu, po sporazumu između BiH i Hrvatske, izdržava u zagrebačkom zatvoru Remetinac. S obzirom na nedostatak ponuda, i sadašnji pokušaj privatizacije hotela “Ero” mogao bi završiti neslavno, a Zavod MIO/PIO ostati bez sredstava koja bi mu uvelike olakšala funkcionisanje.

Odmah nakon što se počelo razgovarati o prodaji “Ere”, u javnosti su se pojavile informacije kako je za kupovinu zainteresovan Anđelko Leko, jedan od najbogatijih Hrvata i vlasnik nekoliko ekskluzivnih hotela u Zagrebu. Međutim, s obzirom kako nije poslao ponudu na javni poziv, čini se kako je i on odustao od ove investicije.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh