BIZnews

Utvrđen Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom, izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Vijeća i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

No image - Haber.ba

“Nakon diskusije utvrđen je nacrt ugovora s izvještajem o obavljenim pregovorima koji su trajali dvije godine. Sve to je upućeno Predsjedništvu BiH na konačno izjašnjavanje”, kazao je novinarima Šarović.

Napomenuo je da se radi o međunarodnom ugovoru te da je to dio obaveza koje je nosilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ocijenio je da je taj ugovor vrlo važan, jer je unaprijeđen i bolji nego dosadašnji ugovor o slobodnoj trgovini, koji je tri puta mijenjan.

“Prvi put, u odnosu na ranija rješenja, u ugovor je unesena odredba koja se tiče obaveze Turske da Bosni i Hercegovini svake godine osigura kvotu za izvoz mesa u Tursku, s obzirom na to da su goveđe meso i druge vrste mesa do sada bile na punoj carinskoj stopi, bez umanjenja carine. Turska vlada je jednostranom odlukom svake godine odobravala određenu količinu”, pojašnjava Šarović.

Prema njegovim riječima, sada o prvi put to imamo u sporazumu o slobodnoj trgovini.

Naveo je da se druge dvije ključne izmjene odnose na pristup tržištu uslugama i pristup javnim nabavkama.

“Javne nabavke i tržište usluga su, po zakonodavstvu BiH, liberalne s obzirom na to da imamo evropsko zakonodavstvo, ali je pristup tržištu Turske bio zatvoren i na neki način ovim sporazumom smo omogućili da se ono otvori, što je dobar rezultat pregovora koji su trajali dvije godine”, kazao je Šarović.

Dodao je da danas nije razmatrana informacija o migrantima, jer ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije bio prisutan na sjednici Vijeća ministara BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh