BIZnews

Razgovor za posao: Najbolji odgovori na 10 najučestalijih pitanja

Ukoliko želite ostavriti kvalitetan poslovni odnos, neophodno je pripremiti se za prvi razgovor za posao. Kvalitetna priprema može vam dati prednost u odnosu na druge kandidate, koji se natječu za određenu poziciju sa vama.

Rukovanje - ABCportal.info

Advertisements

Kvalitetna priprema za razgovor na posao,može znatno utjecati na odluku poslodavca. Potrebno je unaprijed informisati se o najčešće postavljenim pitanjima, te smisliti kvalitetne odgovore. Osim verbalne komunikacije, veliku pažnju treba posvetiti neverbalnoj komunikaciji, kojom možemo reći mnogo više nego riječima.

Ukoliko se kvalietno pripremite, vi ćete biti u prednosti u odnosu na ostale kandidate koji se sa vama natječu za posao.

Donosimo vam nekoliko pitanja koja su najučestalija prilikom održavanja prvog razgvora za posao, te savjete šta biste trebali obuhvatiti u odgovoru.

  1. Možete li reći nešto o sebi?

Ovo pitanje je uvodno, može se reći i da određuje konačan ishod. Prilikom odgovora koristite kratke, jasne, precizne rečenice. Recite samo najvažnije podatke o sebi, vaše obrazovno i poslovno iskustvo. Bitno je da spomenete sve informacije koje su vezane i za posao za koji se kandidujete.

  1. Smatrate li se uspješnom osobom?

Na ovo pitanje naravno uvijek odgovorite sa „Da“ . Vaše samopouzdanje i sugurnost je jako bitno. Međutim nemojte se koristiti samo jednom rječju, obrazložite razloge.

  1. Volite li timski rad?

Na ovo pitanje treba odgovoriti na način da pokažete poslodavcu, da ste vi spremni raditi u timu, podijeliti vaše ideje i znanje sa drugima, ali da ste isto tako spremni na odgovornost individualnog rada.

  1. Kako ste se slagali sa bivšim poslodavcem?

Ukoliko ste već radili, bez obzira da li ste imali kvalitetne ili loše odnose sa bivšim poslodavcem, nikako nemojte iznositi pritužbe. Ukoliko je postojalo problema, bitno je da naglasite da ste vi nastojali riješiti situaciji, te da je vaš odnos bio pozitivan.

  1. Čime ste se bavili dok ste bili nezaposleni?

Prilikom odgovaranja na ovo pitanje, pažnju posvetite svim aktivnostima kojima ste se bavili, nebitno u kojoj sferi. Poslodavci traže vrijedne ljude, potrebno im je znati da ste marljivi i da ste spremni vrijedno raditi. Nikako nemojte govoriti da niste ništa radili, osim što ste se izležavali i gledali televizor.

  1. Koliku plaću očekujete?

Ovo pitanje je škakljivo. Možete jednostavno izbjeći odgovor na način da kažete da želite razgovarati o tome šta vas očekuje na poziciji. Također možete reći da smatrate da neko sa takvim obrazovanjem i znanjem zaslužuje primjerenu plaću.

  1. Koji je vaš posao iz snova?

Ovdje biste trebali odgovoriti na način da vaš odgovor sadrži opis posla za koji se vi kadnidujete, odnosno određene segmente koji će vas očekivati prilikom obavljanja posla.

  1. Snalazite li se dobro u stresnim situacijama?                                                                                                         Recite da se dobro snalazite, te da vaš stres eliminišete na kreativan način. Istaknite da ste svjesni da svaki posao ima stresnih situacija, te da ste spremni na iste. Nikako nemojte reći da se ne snalazite dobro, ako to i jeste tako.
  1. Zašto želite raditi u našoj firmi?

Nikako nemojte počinjati sa spominjanjem vaših potreba i ambicija, najbolje je da kažete da smatrate da vaš rad može pomoći ostavrenju glavnih ciljev firme.

  1. Zašto bismo uposlili baš vas?

Najbolje je upotrijebiti izraze, „zbog znanja“, „zbog iskustva“, „zbog mogućnosti i vještina“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh