BIZnews

Nivo cijena u aprilu viši u odnosu na prošlu godinu

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u aprilu 2018. godine na mjesečnom nivou zabilježen je pad cijena za 0,4%.

Tržni centar - Ilustracija/eZadar.hr

Advertisements

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,4%.

“Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u aprilu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholna pića za 0,3%, Odjeće i obuće za 0,2%, Zdravstva za 0,3%, Prijevoza za 0,6%, Rekreacije i kulture za 0,3% te Ostalih dobara i usluga za 0,2%.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u aprilu 2018.godine godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je pad nivoa cijena zabilježen u odjeljcima Stanovanja i režijskih troškova za 4,3%, Namještaja i kućanskih uređaja za 0,1% i Komunikacija za 0,2%.

Nivo cijena u aprilu 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 1,0%.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 1,1%, Alkoholna pića i duhan za 7,9%, Stanovanje i režijski izdaci za 1,8%, Zdravstvo za 1,3%, Prijevoz za 6,3%, Rekreacija i kultura za 1,2%, Restorani i hoteli za 0,2% te Ostala dobra i usluge za 0,6%.

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 11,1%, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,6%, Komunikacije za 3,0% te Obrazovanje za 0,1%”, navodi se u saopštenju Agencije za statistiku BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh