BIZnews

Ovo su najtraženija zvanja u BiH: Nemojte biti statistika na evidenciji nezaposlenosti

Veliki je broj srednjoškolaca – maturanata, koji planiraju nastaviti svoje obrazovanje i odlučiti čime se žele baviti u budućnosti.

Izvještaji o nezaposlenosti - Anadolu Agency

Advertisements

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine odlučila je na jednom mjestu objaviti informacije koje će pomoći u izboru obrazovanja i zvanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

Direktor Agencije Muamer Bandić je naglasio da je na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja za VSS

“Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista”, rekao je Bandić.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Najtraženija zanimanja za SSS

Među radnicima sa srednjom stručnom spremom najtraženiji su prodavači i ugostitelji, posebno konobari, rekao je direktor Bandić.

Također, Bandić je naveo da su često traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima, te u nešto manjem broju tehničari za građevinske materijale i tehničari za sigurnost saobraćaja, te mašinovođe.

Najtraženija zanimanja za VKV i KV 

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari, rukovaoci kranom, piše “Fena”.

“Sve navedeno potvrđuju i analize entitetskih zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, te upravo ova navedena zvanja su ono što je najtraženije na našem tržištu rada”, istakao je Bandić.

Profili radnika kojih ima najviše na evidencijama nezaposlenosti u BiH, osoba (VSS) su diplomirani kriminalist, ekonomist, pravnik, politolog, žurnalist, socijalni radnik, pedagog, prof. sociologije.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije i saobraćajnih tehničara, a kada je riječ o osobama sa VKV i KV kvalifikacijom, najviše na evidencijama nezaposlenih ima vozača motornih vozila, frizera i metalostrugara.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, kako je saopšteno iz te institucije, napravila je presjek po pet zanimanja koja su najzastupljenija na evidencijama nezaposlenosti za svaki kanton u Federaciji BiH, za nivo bh. entiteta Republika Srpska i Brčko distrikta BiH.

Direktor Bandić je posebno istaknuo kako je ovo prvi put da su ovi podaci na ovaj način objedinjeni i dostupni na jednom mjestu.

Detaljne informacije mogu se pogledati na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh