BIZnews

Jedan u milion – Jose Mujica – najsiromašniji predsjednik na svijetu

Neki kažu da se ne ponaša adekvatno "predsjednički" i to mu zamjeraju. Neki mu zamjeraju i to što nije hteo da se preseli u luksuznu vilu što mu po pravu pripada kao lideru jedne nacije.

No image - Haber.ba


Jose Mujica (Foto: lr21)

Mnogi nisu ni oduševljeni njegovim govorima i riječima jer je suviše direktan i ne voli da “filuje” i da se prenemaže. I to, oni iz krugova zvaničnih, smatraju “nepredsjedničkim” dok je za ostale heroj, vođa bez premca, “jedan u milion”.

Ima malo škole, kažu samo “osnovno formalno obrazovanje”.

Bio je gerilac i borac za socijalnu pravdu, socijalista u duši koji je 14 godina proveo u vojnom zatvoru. Svoju grupu gerilaca Tupamaros je nakon izlaska iz zatvora pretvorio u političku partiju i stao na čelo prije 20 godina. Bio je i ministar poljoprivrede (2005-2008), a predsjednik je od 2009-te.

Zovu ga i Pepe Mujica, a pravo ime mu je Jose Mujica i predsjednik je parlamentarne republike Urugvaj, male države u Južnoj Americi.

Pepe Mujica ili Jose Mujica ima 78 godina i svijetu je poznat kao “najsiromašniji predsjednik”. Njegova državnička plata je 12.500 dolara, ali od toga za sebe ostavlja 1.250. Ostalo daje u humanitarne svrhe i fondu za razvoj preduzetništva. Izjavio je da mu više novca ne treba. I, dobro mu je jer zna da ima mnogo Urugvajaca koji žive sa mnogo manjom mjesečnom platom.

“To je pitanje slobode”, izjavio je za BBC.

“Ako nemate mnogo toga u vlasništvu, onda ni ne morate cio život da mukotrpno radite kako biste to i održali, već imate mnogo vremena koje možete da posvetite sebi”.

Oni koji za mene govore da sam siromašan, u stvari su sami siromašni. Za mene je siromašan onaj kome mnogo toga materijalnog treba, jer ko mnogo traži, nikada nije zadovoljan. Šta smo to uradili? Rađamo se da bismo jeli i trošili i kada više ne možemo, patimo i frustirani smo. Okupirali smo sebe hramovima Tržišta-Boga koji nam organizuje ekonomiju, politiku, navike i naše živote, čak nas snabdijeva i kreditima i platnim karticama i tako nam daje lažan osjećaj sreće”, često govori Mujica uvjeren da kao ljudi nigdje nećemo stići ako nam je cilj da radimo da bismo kupovali i ako je potrošnja glavna energija.

“Moramo da se borimo za novu kulturu. Siromašan je onaj kome treba još i još i još…”, dodaje Mujica.

Inače, “najsiromašniji predsjednik” na svijetu ovih dana šokira javnost idejom da od Urugvaja napravi državu koja će prva u potpunosti legalizovati marihuanu. Prijedlog zakona čeka zeleno svjetlo i Senata krajem godine što će malu državu sa tri i po miliona stanovnika učiniti prvom koja će proizvoditi, distribuirati i odraslima prodavati marihuanu.

(bizlife)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh