BIZnews

Slovenija – Ako ne možeš objasniti odakle ti novac, plaćaš porez od 70 posto!

Narodna skupština Slovenije jednoglasno je, u prvom čitanju, prihvatila izmjene Zakona o poreznim postupcima, u sklopu koga Vlada želi uvesti “superporez” kao sredstvo borbe protiv neprijavljenih novčanih primanja.

No image - Haber.ba


Utaja novca (Foto: Ilustracija)

Po osnovu tih izmjena, porezna stopa od 70% primjenjivat će se na dohodak koji nije prijavljen poreznim vlastima. Porezna uprava će također dobiti mnogo veće ovlasti u postupcima protiv osoba za koje je ustanovljeno da troše više nego što službeno zarađuju.

Nacrt promjena sada ide na ocjenu parlamentarnog odbora za finansije, dok se donošenje zakona očekuje do kraja godine.

Izmjene zakona predložila je Vlada, na inicijativu poreznih vlasti, koje su u posljednje vrijeme, zabilježile povećanje broja slučajeva pojedinaca koji znatno više troše u poređenju sa prihodima koje prijavljuju, piše “Index.hr”.

Kako bi se omogućila što efikasnija borba protiv poreznih utaja, produženi su zastarni rokovi u kojima poreznici mogu istraživati pojedince, sa pet na deset godina.

Ove promjene su podržali svi klubovi zastupnika u slovenskom parlamentu, dok su neki zastupnici predložili da se zastarni rokovi produže i mnogo više od predviđenih deset godina, kako je navedeno u nacrtu zakona.

“Postoji određeni broj ljudi koji su stekli imovinu na neki čudan način”, rekao je Franc Bogovič iz opozicione Narodne stranke, prenosi Slovenian Times.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh