BIZnews

Nijemci nakon preuzimanja “Bekto Precisa”-e tvrde da neće otpuštati radnike

Nakon što je danas i zvanično potpisan protokol o prodaji vlasničkog udjela “Bekto Precise” d.o.o. Goražde njemačkoj kompaniji EMKA Beschlageteile GmbH & CO, na pres-konferenciji u Sarajevu potvrđeno je da ta njemačka kompanija preuzima sve ono što “Bekto Precisa” ima uključujući i sve radnike.

Potpisivanje ugovora - Fena.ba

Advertisements

U ime njemačke kompanije, potpisnik je bio najveći dioničar i generalni menadžer EMKA-e Friedhelm Runge, a uime vlasnika goraždanske kompanije Redžo Bekto. Sporazum je danas potpisan u prisustvu federalnog premijera Fadila Novalića, piše “Fena”…

Federalna vlada od samog početka podupirala je ovaj čin, a Novalić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do završetka tog procesa te je dodao da Vlada ima prioritetan cilj rast privredne aktivnosti i rast zaposlenih zbog čega nije važno da li se radi javnoj ili privatnoj kompaniji jer ukoliko postoje prilike za povećanje privredne aktivnosti Vlada će se uključiti u pronalazak rješenja.

Podsjetio je da su restruktuirana brojna preduzeća u Federaciji BiH koja su imala problema, a jedna od privatnih firmi za koje je Vlada FBiH bila povjerilac je Bekto Precisa, za koju je Novalić kazao da je tehnološka firma te je važno održati i unaprijediti proizvodnju u toj firmi.

Novalić je i napomenuo da je EMKA socijalno-osjetljiva firma koja se konstantno razvija, ima 26 fabrika širom svijeta i specijalizovana je u branši u kojoj radi “Bekto Precisa”, dodajući da ta firma zapošljava 450 radnika.

“U Goraždu je svako radno mjesto važno, a Federalna vlada je povjerilac u “Bekto Precisa”-i u smislu potraživanja za penzioni i zdravstveni fond i dvije federalne banke UNION i Razvojna banka bile su dio pregovaračkog procesa”, pojasnio je premijer.

Federalna vlada ima Odjel za koorporativne relacije koji je namijenjen da sondira probleme unutar privrednog sistema i u tom smislu svih 22.500 aktivnih privrednih subjekata su briga Vlade iako 6.000 njih posluju s gubicima.

“Mi se uključujemo tamo gdje smo izrazito veliki povjerilac sa svojim bankama i po tom osnovu ova kompanija je ušla u pregovarački proces”, zaključio je Novalić.

Najveći dioničar i generalni menadžer EMKA-e Friedhelm Runge napomenuo je da za rad firme postoji potreba za obrazovanim kadrom te je dodao da je Novalić obećao da će se raditi i u tom smislu kako bi se teorijski u školama i tehnički u firmama uspješno obavljala edukacija.

Dodao je da je namjera sve klijente firme opsluživati iz BiH što znači da će isporuka ići direktno tim klijentima bez dodatne kontrole u Njemačkoj nego će se kontrola proizvoda provoditi samo u Goraždu.

Govoreći o razlozima zašto je Bekto Precisa odlučila prodati firmu, Runge je kazao da je toj firmi trebao pouzdan partner koji ima infrastrukturu da plasira proizvode širom svijeta, a tu su i problemi s regulativom koja se odnosi na dugoročnost firme za što je EMKA dobar partner.

Kompanija EMKA već ima ispostavu u Goraždu koja posluje pod nazivom EMKA Bosnia. Bavi se proizvodima od metala i plastike, sklopovima za elektroindustriju, autoindustriju i drugim.

Partner je nekoliko velikih svjetskih proizvođača automobila i druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj. Čak 95 posto proizvoda izvozi na tržište Evrope i među najvećim je bosanskohercegovačkim izvoznicima.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh