BIZnews

Ivo Bradvica – Da je u Nevesinju, Aluminij bi bio u plusu

Direktor Aluminija Mostar, Ivo Bradvica održao je danas u upravnoj zgradi te kompanije, kako je rekao, "posljednje obraćanje medijima i javnosti, ne samo kao direktor, nego inače".

No image - Haber.ba


Ivo Bradvica (Foto: Arhiva)

On je objasnio da ne podnosi ostavku, nego svoj mandat nudi na raspolaganje novom Nadzornom odboru firme, koji bi, inače, trebao biti konstituiran 8. novembra ove godine, u skladu sa nedavno definiranoim vlasničkom strukturom Aluminija, prema kojoj 44 posto dionica pripada Federaciji BiH, 12 posto Republici Hrvatskoj, a ostalo tzv. malim dioničarima.

“Ovo nije taktički potez Uprave Aluminija, nego posljednje upozorenje da se u BiH mora iznaći rješenje za Aluminij”, rekao je Bradvica. U tom smislu, on je naglasio da nedaqvni sporazum sa Elektroprivredom HZ HB o reprogramiranju dugovanja nije nikakvo dugoročno rješenje, nego privremeno, kojim su tek riješeni međusobni odnosi dvije kompanije. “Rješenje za Aluminij još nismo ni natuknuli”, istakao je Bradvica.

Najskuplja struja u Evropi

Govoreći o uzrocima gubitaka Aluminija d.d. Mostar, Ivo Bradvica je rekao da su glavni krivci previsoka cijena električne enrgije, koju je Aluminij prinuđen plaćati i preniska cijena u ovom momentu metala na svjetskom tržištu. “To je isključivi razlog gubitka”, naglasio je Bradvica, istakavši kako se takve ocjene mogu n aći i u posebnoj Studiji koju su o poslovanju Aluminija uradili stručnjaci sa splitskog univerziteta.

Bradvica je ustvrdio kako Aluminij plaća najskuplju struju u Evropi – 54.5 eura po megavat satu (€/MWh), te da istovremeno jedino Federacija BiH “ne razmišlja o smnanjenju cijene električne enrgije”. Podsjetio je kako je zbog toga Aluminij u 2012. godini zabilježio gubitak od 65,8 miliona KM, a taj trend nastavljen je i u 2013. “Struja danas prelazi 60 posto učešća u cijeni metala”, naglasio je direktor Aluminija, dodajući kako je u Evropi taj odnos od 25 posto do 28 posto.

Da je u Nevesinju, Aluminij bi bio u plusu

Studija splitskih eksperata, naveo je Bradvica, pokazala je da bi Aluminij poslovao sa zantno manjim gubicima – od 23 miliona KM – kada bi bio lociran desetak km sjevernije, dakle na području koje snabdijeva Elektroprivreda BiH, a da je 15-ak km istočnije, dakle na području RS-a, Aluminij bi imao dobit od 22 miliona maraka. “A sve to u istoj državi, koja nema jedinstvene energetske politike”, istakao je Bradvica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ponudi predsjednika RS-a, Milorada Dodika Kombinatu aluminija Podgorica, da im se struja isporučuje po 36 €/MWh, Bradvica je rekao kako je Uprava Aluminija pokušala doći i do električne energije iz RS-a, uz šta su nudili i “čvršći oblik saradnje”, ali da nisu naišli na razumijevanje “tih figura koje spominjete”, aludirajući na Dodika. “Dok tata ne kaže, tamo se ne može ništa!”, rekao je uz ostalo, Ivo Bradvica.

Odbacio je kao netačne i izjave federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva, Erdala Trhulja, kako je domaća struja, ipak, najjeftinija. Bradvica je rekao da Aluminij ima ugovor sa Slovencima, po kojem nabavlja struju po cijeni od 50 €/MWh, što je, dakle, za 4,5 €/MWh jeftinije od cijene po kojoj nabavljaju od EP HZ HB.

Značaj za Mostar, FBiH i Hrvatsku

“Perspektive za Aluminij nema sa ovakvom cijenom električne energije… Ostalo je još da država utječe da se smanji cijena struje”, rekao je Bradvica, podsjećajući da Uprava Aluminija nema utjecaja na kretanje cijene metala na svjetskom tržištu, te na cijenu struje u BiH.

Podsjetio je da je 2011. godine cijena struje iznosila 48 €/MWh, kada je upozoravao da ta cijena ne smije poskupjeti ni za 1 €, ali da je već krajem te godine počelo poskupljavanje što je Aluminij gurnulo u gubitak.

Ivo Bradvica je na jutrošnjoj, podužoj press-konferenciji podsjetio i na značaj Aluminija za cijelu Hercegovinu i najveći dio Federacije BiH, ali i za južnu Hrvatsku. Podsjetimo, Bradvica je još ranije upozorio da bi gašenjem proizvodnje 600 radnika ostalo bez posla, te na hiljade radnika firmi koje su svojom djelatnošću vezane za Aluminij.

“Ne brani nas ministre više!”

Direktor Aluminija je takođe kritizirao ministra Trhulja, zbog niza njegovih izjava, koje, po Bradvici, pokazuju Trhuljevo nepoznavanje situacije. Bradvica je odbacio ministrove tvrdnje o nekakvom tajnovitom poslovanju kompanije, te je ustvrdio da je Uprava dostavljala Statut i sve potrebne izvještaje.

Odbacio je i Trhuljeva poređenja Aluminija sa Hidrogradnjom, istakavši kako je “stanje u te dvije kompanije neuporedivo”, a rekao je i kako ministar u jednom od medijskih n astupa “nije spomenuo obavezu” Vlade FBiH o subvencioniranju proizvodnje Aluminija.

Posebno se osvrnuo na tvrdnje ministra da subvencioniranje počinje tek godinu dana od potpisivanja ugovora između Vlade i Aluminija. “Nigdje ne piše to što je ministar izjavio”, rekao je uz ostalo Bradvica, te naglasio: “Ne brani nas, ministre, tako ti Boga, više!”

Zajednički pristup

Bradvica je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao i kako on podržava ideju da i Vlada RH subvencionira prozivodnju Aluminija, te da se zalaže za “zajednički pristup obje Vlade”, ali da “ne postoji volja” za tako nešto. Bradvica je rekao da svi samo deklarativno podržavaju Aluminij, ali da se “jave samo kad Šibenik vrisne” da neće biti metala za proizvodnju i “sve drugo ih uopće ne interesuje”.

(starmo.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh