BIZnews

Izvoz iz BiH u Tursku premašio uvoz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, i ministar ekonomije Turske, Nihat Zeybekcij, održali su sastanak na kojem su istaknuti pozitivni rezultati robne razmjene između ove dvije zemlje.

Uvoz/Izvoz - Ilustracija / Facebook

Naime, kako je istaknuto, izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci je premašio izvoz iz Turske u BiH, a samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan je za 16 puta.

“Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM sa posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina”, rekao je Zeybekcij i naglasio da su ekonomski parametri saradnje u stalnom porastu.

Istaknuto je da se nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finalizuje i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti daljem usponu ukupne razmjene dvije zemlje.

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantuje izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh