ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

100 miliona eura za izgradnju dionice Mostar Jug

Vijeće ministara BiH je na danas održanoj sjednici, između ostalog, utvrdilo Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Autoput kroz BiH - Indikator.ba

Ovo je jedan iz seta od pet reformskih zakona kojim se unapređuje finansijska stabilnost u Bosni i Hercegovini. Istovremeno se jača transparentnost i vrši usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije.

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restrukturiranja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita, prenosi Anadolu Agency.

Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor Vc Mostar Jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji nove dionice autoputa duge 20,9 kilometara, uključujući tri poddionice, i to Buna – Počitelj, Tunel Kvanj – Buna i Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Nova cesta se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dio je Panevropskog koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s BiH i Jadranskim morem u području Luke Ploče.

Riječ je o kreditu alociranom na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.
Ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 100 miliona eura, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura, investicijski grant WBIF-a 39 miliona eura i vlastita sredstva promotora (Federacija BiH i JP Autoceste FBiH) 28 miliona eura. Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

– Unapređenje saradnje u oblasti granice između BiH, Crne Gore i Srbije
Vijeće ministara BiH u srijedu je utvrdilo i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Tromeđa je zajednička tačka granice katastarskih općina: Sočiće (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mjestu zvanom Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su ranije potpisale Ugovor o državnoj granici, dok ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije nije potpisan.

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Državne komisije za granicu.

– Kriteriji za dodjelu 350.000 KM granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu ukupno 350.000 KM grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Od toga je 60.000 KM granta namijenjeno nevladinim organizacijama uključenim u zaštitu trgovine ljudima, 40,000 KM je izdvojeno za podršku organizacijama osoba s invaliditetom, 150.000 KM se dodjeljuje udruženjima nacionalnih manjina, a po 50.000 KM granta udruženjima porodica nestalih osoba u BiH i organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u našoj zemlji.

Grant sredstva bit će dodijeljena putem javnog poziva koji će biti objavljen na web stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i u tri dnevna lista na području cijele BiH.
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde BiH da za iduću sjednicu pripremi i na imenovanje dostavi prijedlog članova i zamjenika članova Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, nakon što je dosadašnjem sazivu istekao mandat.

Prethodno je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato s Informacijom o nemogućnosti Suda Bosne i Hercegovine da odlučuje po tužbama zbog isteka mandata članovima Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH.
– Migrantska kriza

Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 23. sjednice, održane 2015. godine, o migrantskoj krizi u svijetu.

Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi s migrantskom krizom. Uskoro bi se pred Vijećem ministara BiH trebala naći sveobuhvatna informacija o migrantskoj krizi i povećanju broja ilegalnih ulazaka migranata u BiH, koju će pripremiti Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice te drugim nadležnim institucijama. Informacija će sadržavati prijedlog mjera koje će nadležne institucije u kratkom periodu provesti u našoj zemlji kako bi se smanjila ilegalna propusnost granica i osiguralo humano zbrinjavanje izbjeglica.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije “Kreativna Evropa” s prijedlogom aktivnosti u cilju povećanja uspješnosti.

Subjekti iz BiH prošle godine iz EU programa “Kreativna Evropa”, i to iz dva potprograma “Media” i “Kultura”, povukli su 510.422,55 eura, dok je BiH iz svog budžeta u 2017. godini za ovaj program izdvojila 51.250 eura za sufinansiranje “ulazne karte” i 50.000 KM za rad Koordinacionog deska.

Od toga je do kraja oktobra prošle godine šest bh. pravnih subjekata iz potprograma “Media”, putem četiri otvorena javna poziva, povuklo 277.000 eura, a njih osam iz potprograma “Kultura” putem dviju programskih linija 233.422,55 eura.

Od pristupanja BiH potprogramu “Media” ukupno je povučeno 1.470.312,00 eura. Ministarstvo civilnih poslova BiH će sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima kulture te nadležnim institucijama Brčko Distrikta koordinirati uspostavu sufinansiranja projekata odobrenih u okviru programa Kreativna Evropa. Ovo ministarstvo će istovremeno koordinirati i kontinuiranu edukaciju u cilju veće uspješnosti učešća domaćih institucija i organizacija u programima EU-a, a samim tim i veće uspješnosti u povlačenju sredstava iz ovih fondova.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ured koordinatora za reformu javne uprave da u roku ne dužem od 30 dana završi izradu prijedloga strateškog okvira za reformu javne uprave 2017. – 2022. i dostavi ga Vijeću ministara BiH na usvajanje, uz prethodno pribavljena mišljenja nadležnih organa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh