ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Kina traži od SAD-a nadoknadu zbog tarifa

Kina je zatražila od SAD-a nadoknadu na ime gubitka u trgovini zbog tarifa američkog predsjednika Donalda Trumpa na uvozni čelik i aluminijum, javlja agencija “Bloomberg”, ocjenjujući da je to prvi korak koji bi mogao dovesti do pravnog spora između dviju zemalja u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Zastave SAD i Kine - Nationalinterest.org

Kina je u dva podneska dostavljena WTO-u u ponedjeljak odbacila tvrdnju SAD-a da su tarife na uvozne metale ustanovljene zbog nacionalne sigurnosti, navodeći umjesto toga da one predstavljaju zaštitne mjere, odnosno privremene trgovinske restrikcije koje imaju za cilj zaštitu domaćih proizvođača, prenosi njujorška agencija.

Peking je odgovorio na akciju SAD-a prijetnjom da će uvesti carine na izvoz američke robe u Kinu u vrijednosti tri milijarde dolara – među ostalim, na poljoprivredne, čelične i aluminijumske proizvode – a kineski ambasador u Sjedinjenim Državama rekao je da su sve opcije na stolu iako azijska država ne želi trgovinski rat.

Kina: Manje od tri posto američkog uvoza čelika dolazi iz Kine

Prema podacima Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju, procjenjuje se da će američke tarife nanijeti štetu kineskom izvozu čelika i aluminija u SAD u iznosu 689 miliona dolara.

“Manje od tri posto američkog uvoza čelika dolazi iz Kine, tako da nas zaista zbunjuje kako tako niska stopa uvoza predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a”, rekla je u utorak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying na brifingu za novinare u Pekingu, kako prenosi “Tanjug”…

“Imamo dobre razloge da dovedemo u pitanje zakonitost mnogih poteza koje su Sjedinjene Američke Države poduzele pozivajući se na nacionalnu sigurnost”, dodala je ona.

Ako SAD odbaci kinesku tvrdnju da su mjere Washingtona zaštitne, Kina može zatražiti od WTO-a da posreduje u sporu u formalnom pravnom postupku.

EU pokrenula ‘zaštitnu’ istragu

Kina je navela da zadržava pravo da kasnije podnese zahtjev za pokretanje postupka.

“Bloomberg” dodaje da je i Europska unija zasebno poduzela prvi korak za zaštitu svojih proizvođača čelika, precizirajući da je Europska komisija u ponedjeljak počela “zaštitnu” istragu vezano za to hoće li 25-postotna tarifa na uvozni čelik, koju je Trump uveo prošle sedmice, preusmjeriti svjetske isporuke tog metala na tržište EU-a.

Ta je istraga, kako napominje, dio tripartitne strategije koju je Unija pripremila kao odgovor na američke tarife na čelik i namet od deset posto na uvozni aluminijum.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh