BIZnews

Zaobilaze Republiku Srpsku – Firme iz Srbije masovno odlaze u Federaciju BiH

Bez obzira na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, srbijanske firme masovno zaobilaze Republiku Srpsku i posluju sa firmama iz Federacije BiH

No image - Haber.ba


Spisak 22 velike kompanije iz Srbije (Foto: Capital.ba)

Poslovni portal CAPITAL.ba objavio je spisak 22 velike kompanije iz Srbije koje su ugovore o zastupništvu i distribuciji proizvoda potpisale sa firmama čije je sjedište u Federaciji BiH.

Srbijanske kompanije se ne obaziru što je RS nekima od njih dala povoljne milionske kredite iz IRB-a, napravila reprograme poreskih obaveza i budžetskim sredstvima podsticala kupovinu srbijanskih proizvoda poput IMT traktora i automobila iz Kragujevca.

Poznatu „Jaffa Crvenku“  tržište BiH snabdijeva „MCI Široki Brijeg“, Šabačka „Mljekara“ ima potpisan ugovor sa „Bakalar komerc“ Čapljina, „Uljare Viktorija Grupa“ sa „MIK“ Mostar, „Vinarija Čoka“ sa „AMKO Sarajevo“, „Rubin“ Kruševac sa „Dara Planet“ Posušje, a „Alfa“ Vranje sa „Tehnoprom“ Posušje.

Firma „Swislion Takovo“ kojem smo prodali Fabriku alata Trebinje i dali brojne povlastice, umjesto sa firmom iz RS, odlučila se da njene proizvode distribuiše „Likas TP Nakić“ iz Širokog Brijega.

„Soko Štark“ zastupa „Ataco“ Mostar, a „Nectar-Fructal“ Bačka Palanka ima ugovor sa „Bili Brig“ Grude , „Pionir“ Subotica sa „Karat Group“ Sarajevo, „Hello sokovi“ Smederevo na tržištu Republike Srpske prodaje „Dara Planet“ Posušje, prenosi CAPITAL.ba.

Za razliku od poznatih hrvatskih kompanija koje svoja zastupništva za cijelu BiH isključivo imaju u Širokom Brijegu ili Vitezu, njihove srbijanske kolege se rukovode drugim principima.

Predsjednik Udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin za CAPITAL kaže da je ovo najboljji dokaz da firme idu tamo gdje mu je bolje i lakše poslovati.

„Vlasnike i upravu preduzeća ne zanima politička priča o boljim uslovima. Kapital ne poznaje granice. Kompanije iz Srbije ide u Federacije jer je tamo bolji privredni ambijent. Za razliku od Srpske u Federaciji je ostao neoporezivi dio dohotka, ako izvozite više 30 odsto ne plaća se porez na dobit, a i doprinosi za zaposlene su niži“, objašnjava Zgonjanin.

On dio odgovornosti fakturiše i vlasti RS jer je poslovni ambijent u RS izgubio konkurentsku prednost u odnosu na FBiH.

Predstavništvo RS u Beogradu bi se moralo mnogo više angažovati, kaže Zgonjanin ističući da je ogromna šteta što Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama ne pokazuje efekte.

Ekonomisti procjenjuju da srbijanske firme od 70-80 posto proizvoda prodaju na tržište Republike Srpske čiji ih kupci doživljavaju kao „svoje“.

Međutim, one to rade preko firmi iz Federacije BiH, preko koje uvoze i kojoj plaćaju dadžbine. Korist imaju zaposleni građani i budžet Federacije, te banke sa sjedištem u FBiH preko kojih se vrši platni promet.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije koji je potpisan 26. septembra 2006. godine za privredu RS je ostao samo „mrtvo slovo“ na papiru.

Umjesto većeg punjenja budžeta, Republika Srpska daje novac svojih građana da postiče srbijansku ekonomiju.

RS je iz budžeta dala podsticije za kupovinu kragujevačkog Yuga, traktora iz Rakovice, prolongira plaćanje poreza i doprinosa, davala povoljne kredite i gledala kroz prste za neispunjavanje privatizacionih obaveza Rodoljubu Draškoviću u Fabrici alata Trebinje, firmi „Zekstra“ Dragana Đurića koji je kupio Robnu kuću „Boska“ Banjaluka, kao i „Delti DMD“ Miroslova Miškovića koji je kupio „Oslobođenje“.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh