BIZnews

BiH – Lasić: Ista nam je stopa PDV-a na lijek i na BMW!

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH, Jago Lasić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako je krajnje vrijeme da bh. politika napravi zaokret kada je riječ o ekonomiji.

No image - Haber.ba


Jago Lasić (Foto: Arhiva)

Lasić je tako predložio da vlasti smanje opterećenja na plate zaposlenih, s tim da se manjak u javnim prihodima on da nadoknadi diferenciranom stopom PDV-a. Tako Privredna komora FBiH predlaže da se PDV poveća na 21 posto, te da se uvede snižena stopa PDV-a, između 5 i 7 posto, za hranu, repromaterijal u poljoprivredi, lijekove, dječju hranu, školske udžbenike i učila.

“Stopa od 17 posto nije sveto slovo. Predloženim izmjenama stvorio bi se prostor za rasterećenje poslodavaca, odnosno smanjenje doprinosa na plate, čime bi BiH privukla više stranih investicija. Povećane investicije rezultirat će većim brojem radnih mjesta, a zaposleni će potrošiti svoju platu i država će kroz PDV namiriti minus. Kod nas je sada situacija obrnuta. Pritisak je na plate, a rasterećuje se potrošnja”, izjavio je čelnik Privredne komore Federacije BiH.

On je podsjetio da je u zemljama EU od 80-ih godina prošlog stoljeća pa do danas stopa PDV-a rasla, a istovremeno su  smanjivani doprinosi i porezi kako bi zemlja postala konkurentnija.

“Time bi se popravila i socijalna slika, jer bi se uvođenjem snižene stope PDV-a snizile cijene hrane i lijekova. Ne mogu shvatiti da je ista stopa PDV-a na lijek i na X-5 BMW. I da se na kafu plaća akciza, a na jahtu ne”, istakao je Jago Lasić.

Inače, govoreći o situaciji u bh. ekonomiji u prvih devet mjeseci ove godine, Jago Lasić je rekao uz ostalo da je u bh. izvoz porastao za 6,2 posto, uvoz se smanjio za 2,3 posto, dok je industrijska proizvodnja porasla za 6,3 posto.

“S ovim brojkama, kada ih poredimo s prošlom godinom, možemo biti zadovoljni. Međutim, kada ih uporedimo s 2008. godinom, godinom prije krize, onda je daleko manji rast. U odnosu na tu godinu tek smo se sada poravnali i ne smijemo se sada tu zaustaviti”, rekao je uz ostalo Lasić.

(starmo)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh