BIZnews

Radnici iz Bosne i Hercegovine žrtve prevare u Slovačkoj

Nakon inicijative Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se utvrdi status radnika iz Bosne i Hercegovine u Slovačkoj Republici, predstavnici Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, Nacionalne inspekcije rada Slovačke Republike i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike utvrdili su određene nepravilnosti.

Radnici na građevini - Ilustracija/Nezavisne.com

Naime, predstavnici navedenih slovačkih institucija su utvrdili da su bh. radnici bili žrtve prevare od strane pojedinih privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Republike Srbije, te određenih firmi iz Republike Srbije, koje su pokušale da zaposle “na crno” radnike iz Bosne i Hercegovine.

Ove privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju iz Republike Srbije su iskoristile neinformisanost radnika iz Bosne i Hercegovine, te su ih svjesno obmanjivali i doveli u težak položaj, bez ikakvih prava na tržištu rada Slovačke Republike.

Tim povodom u Bratislavi je održan sastanak predstavnika sloačkih institucija i delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kojem je zaključeno da se radnici iz Bosne i Hercegovine informišu i da ubuduće ne odlaze na rad u Slovačku Republiku putem privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju koje nisu registrovane u Bosni i Hercegovini.

“Prema podacima predstavnika slovačkih institucija na tržištu rada u Slovačkoj Republici nalazi se vrlo mali broj građana Bosne i Hercegovine, procentualno najmanji od svih država čiji radnici rade u Slovačkoj”, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH…

Radnicima iz Bosne i Hercegovine savjetuje se da se za sva pitanja koja imaju o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa u Slovačkoj Republici obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh