BIZnews

Naznačena zemlja porijekla – Evropa uvodi obavezno Made in…

Proizvodi koji izlaze sa traka u Evropskoj uniji uskoro će morati da imaju naznačenu zemlju porijekla, ali će moći i da na sebi nose samo oznaku “Made in Europe ”.

No image - Haber.ba


Made in Germany (Foto: Arhiva)

Odbor za unutrašnje tržište EP podržao je prijedlog da se obilježava neprehrambena roba široke potrošnje radi bolje kontrole kvaliteta i sigurnosnih standarda.

Ideja je da se uvede obaveza na nivou cijele Evropske unije, a svi proizvodi će morati da imaju obilježenu zemlju porijekla (zemlje članice ili treće zemlje).

Evropski proizvođači će moći da na deklaraciji navedu samo “Made in Europe ”, a u slučaju da se proizvodnja vrši u više zemalja, na markici će biti ona u kojoj je obavljen najveći dio posla.

Evropska komisija, koja je predložila ovu odredbu, istakla je da bi se obaveznim označavanjem porijekla robe lakše ulazilo u trag proizvoda na njegovom putu od fabrike do krajnjeg potrošača.

Tako bi se EU izjednačila sa najvećim trgovačkim partnerima Kinom i SAD, gdje je označavanje već obavezno.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh