BIZnews

Obećana zemlja – Dok čekaš posao, dobivaš 800 eura naknade?!

Informacija koja se ovih dana pojavila o tome kako je Njemačka vrlo darežljiva prema nezaposlenima pa svima koji traže posao duže od šest mjeseci isplaćuje naknadu od 800 eura mjesečno, zainteresirala je brojne Hrvate.

No image - Haber.ba


Njemačka (Foto: Arhiva)

Objavljeno je da je Zemaljski socijalni sud u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji presudio da svi useljenici u Njemačku iz EU koji posao traže duže od šest mjeseci mogu dobiti naknadu za nezaposlene.

“Ako su useljenici iz EU nakon dužeg i objektivno neizglednog traganja za poslom, i dalje na njemačkom teritoriju, imaju pravo na osnovnu financijsku zaštitu”, stoji u obrazloženju suda. Sudski spor pokrenula je jedna obitelj iz Rumunjske.

Mnogi su Županjci u tome vidjeli šansu za odlazak u Njemačku, kontaktirali su rodbinu i prijatelje koji su ondje na privremenom radu, a neki su već počeli i pakirati kofere.

“Nemamo što izgubiti. Nezaposleni smo i supruga i ja, imamo dvoje djece predškolske dobi i već duže razmišljamo otići u Austriju ili Njemačku. Rođaci će nam pomoći da se snađemo i preživimo tih šest mjeseci, tijekom kojih ćemo tražiti posao, a ako ga ne pronađemo, imat ćemo pravo na naknadu za nezaposlene”, ispričao je za Glas Slavonije Ivan B.

Dodaje da su mu rođaci rekli da su novinari malo pretjerali s brojkama, ali opet, Njemačka je – Njemačka i uvjeti života ne mogu se mjeriti s onima u Hrvatskoj.

“Da bi netko ostvario pravo na naknadu za nezaposlene, objasnili su mi, mora šest mjeseci aktivno tražiti posao, i to i dokazati. Nije riječ o 800 eura, nego je osnovica 382 eura za samca, a supružnici dobivaju po 345 eura te svako dijete ima pravo na 250 eura. Osim naknade za preživljavanje isplaćuje se novac za stan i troškove grijanja”, priča Slavonac.

Zaključuje da nema što izgubiti i da je zbog djece prisiljen otići trbuhom za kruhom.

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh