BIZnews

Ugrožena privreda zvorničke regije – RS na nogama zbog potraživanja Litvanaca

Višegodišnja upozorenja ekonomskih analitičara i opozicije da kontrolni organi bh. entiteta Republika Srpska moraju pod nadzor staviti poslovanje Tvornice glinice Birač iz Zvornika, koja je do prije nekoliko mjeseci u vlasništvu litvanskih poslodavaca, a zbog opravdanje sumnje u legalnost njihovog poslovanja, dobila su i sudsku potvrdu.

No image - Haber.ba


Fabrika glinice "Birač" (Foto: Arhiva)

Rješenje o izvršenju bijeljinskog Okružnog privrednog suda po sporu litvanske Ukio banke i Alumine (okosnice sistema Birača) prema kojem ova firma treba izmiriti dugovanje po osnovu kredita u iznosu od 155 miliona KM, na noge je digla cijelu RS.

Tužba bila očekivana

U sudskom rješenju se navodi da će se, ukoliko Alumina nema novac, pristupiti pljenidbi pokretne i nepokretne imovine tog preduzeća, a u cilju naplate potraživanja povjerioca.

Podsjećamo, Vlada RS-a u proljeće ove godine pokrenula je stečaj nad Biračem i sebe uknjižila kao većinskog vlasnika, pa shodno tome na njoj leži i odgovornost da sada riješi pitanje ovog duga. U suprotnom, sa radom će prestati ne samo Alumina nego i sva privreda zvorničke regije koja je u direktnoj zavisnosti od te kompanije.

Ministar energetike RS-a Željko Kovačević tvrdi da rješenje  o izvršenju bijeljinskog Okružnog privrednog suda po sporu litvanske Ukio banke i Alumine nema veze sa Republikom Srpskom i ne može je ugroziti, jer je riječ o poslovnom aranžmanu – dodjeli kredita unutar Birča.

RS se nigdje nije pojavljivala kao garant ili bilo šta drugo, naveo je Kovačević, te dodao da su sva potraživanja od strane stečajnog upravnika osporena jer “on nije mogao da izvrši uvid gdje su potrošena ova sredstva, koja nikada nisu ušla u RS odnosno kompanija Birač sa njima nije poslovala legalno, nego su u pitanju bile of-šor kompanije i sredstva koja su završila negdje van RS”.

“Kada je to uradio stečajni upravnik, onda najmanje što je mogao Okružni privredni sud bilo da zakaže ročište i odgodi donošenje rješenja o izvršenju i da uputi predmet u parnični postupak na kojem bi se dokazivala potraživanja spomenute banke”, naglasio je Kovačević.

Ministar energetike RS-a istakao je da očekuje da će Okružni privredni sud Bijeljina “uočiti ovu grešku i obustaviti postupak izvršenja rješenja”, , te podvukao da “Vlada RS to (izvršenje) neće dozvoliti jer ima instrumente kako da uradi šta je potrebno da bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta u tom kolektivu”.

U izjavu na Anadoliju ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ističe da je tužba Ukio banke prema Alumini bila potpuno očekivana od trenutka kada je  država Litvanija preuzela kontrolu nad tom bankom, nakon što je nad njom proglašen stečaj.

RS-u trebaju vanredni izbori

“Jasno je da država koja želi da sanira banku počinje s postupkom naplate svojih potraživanja i da je slijedom toga i postupao Okružni privredni sud u Bijeljini”, kazala je Cenić.

Ona je upozorila da je Vlada RS-a, preuzimajući vlasništvo na Birčom, preuzela i sve obaveze, uključujući i kreditna zaduženja ove kompanije.

“Parnični postupak koji misli pokrenuti Vlada RS-a neće ništa riješiti i agonija, koja u Birču traje već osam godina, samo će se nastaviti. Stoga je neshvatljivo da ministar Kovačević navodi da će spriječiti izvršenje odluke suda tim više jer je teško povjerovati da će se Litvanija odreći 155 miliona maraka”, podvukla je Cenić.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, koji je na čelu tima Vlade RS-a za konsolidaciju Birača, najavio je da će biti održana sjednica koordinacionog tima za Birač nakon što se vrati iz posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), povodom rješenja o izvršenju bijeljinskog Okružnog privrednog suda u sporu litvanske Ukio banke i zvorničke Alumine.

Komentarišući novonastalu situaciju, Tegeltija je, kako je naglasio, izrazio žaljenje jer se institucije RS-a koriste da bi se uništio Birač i svi napori koji su preduzeti da se normalizuje stanje u ovom kolektivu.

A zbog činjenice da bi prestanak rada Alumine, za sobom mogao “pod led odvući i svu privredu Zvorničke regije i više hiljada radnika”ostaviti bez posla”, iz  Srpske demokratske stranke (SDS) su poručili da je to ”kap koja je prelila čašu neodgovornog ponašanja vlasti u RS-u'”.

Kako je i SDS, kao i ostala opozicija, niz godina upozoravala da kontrolni organi RS-a tolerišu nezakonitosti u poslovanju Birača, lider te partije Mladen Bosić istakao je da “RS trebaju odmah vanredni izbori na kojima bi došlo do smjene vlasti prije nego što cijela RS potpuno ekonomski potone”.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh