BIZnews

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB – Krešić: Morali smo blokirati račun Aluminiju!

Elektroprivreda HZ HB bila je primorana da blokira račun Aluminija d.d. kako bi naplatila više od 42 miliona maraka potraživanja, jer je zbog spomenutog duga ugroženo naše poslovanje, rekao je Nikola Krešić, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB.

No image - Haber.ba


Aluminij Mostar (Foto: Arhiva)

Na konferenciji za novinare u Mostaru Krešić je istakao da su problemi s naplatom isporučene električne energije mostarskom “Aluminiju” počeli 2011. godine, te da dug do danas svakodnevno raste.

Tako je krajem 2011. godine, kada je Elektroprivredu HZ HB preuzela aktuelna uprava, “Aluminijev” dug za električnu energiju iznosio 17 miliona maraka. Krajem 2012. godine dug je porastao na 29,47 miliona, a trenutno taj dug iznosi 42,89 miliona maraka.

“Ova priča se ne može svesti, kako u ‘Aluminiju’ kažu, na nekoliko mjesečnih iznosa, budući se radi o dugom razdoblju i akumuliranju sredstava. Mi smo kao javno poduzeće odgovorni i dužni zaštiti svoja potraživanja, jednako kao prema svim ostalim našim kupcima”, kazao je Krešić, dodavši kako su aktiviranjem mjenice i blokiranjem “Aluminijevih” računa postupili po važećem ugovoru između ova dva poduzeća.

On je odbacio tvrdnje koje je ranije danas iznio direktor “Aluminija” Ivo Bradvica, prema kojima se ovdje radi o političkoj odluci čiji je cilj uništenje “Aluminija”.

“Nije bilo ama baš nikakvog političkog pritiska prema meni ili prema aktuelnoj upravi. Za poslovanje ovog poduzeća odgovara ova uprava, a nikako političari. Mi smo ti koji smo zaduženi za zakonito poslovanje i zaštitu interesa Elektroprivrede HZ HB”, navodi Krešić.

Direktor Elektroprivrede HZ HB podsjetio je da je u proteklom razdoblju održan niz sastanaka uprava dva poduzeća na kojem se pokušalo naći rješenje spomenutog problema, ali da je “Aluminij” uporno predlagao, kako je rekao Krešić, rješenja koja nisu utemeljena u zakonu, poput pretvaranja dug u kredit s grejs razdobljem ili reprogramiranje duga s odgodom plaćanja.

“Teška smo srca donijeli ovu odluku, jer nam je to jedino ostalo… Ova Elektroprivreda ne može riješiti probleme ‘Aluminija’. I ovo do sada što smo tolerirali mogli smo tolerirati zbog povoljnih hidroloških prilika”, naglasio je Krešić.

Dodao je kako je o svemu obavijestio Vladu Federacije BiH, koja je vlasnik 90 posto Elektroprivrede HZ HB i vlasnik 44 posto kapitala u “Aluminiju”.

“Što će Vlada poduzeti ja ne znam, niti je to naš problem”, zaključio je direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh