BIZnews

Povodom blokade svih računa – Pismo direktora "Alumunija" čelnicima Federacije BiH

U povodu blokade svih računa "Aluminija" d.d. Mostara direktor te tvrtke Ivo Bradvica obratio se danas pismom visokomu predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, predsjedniku FBiH Živku Budimiru, predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću te ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdalu Trhulju.

No image - Haber.ba


Ivo Bradvica (Foto: Arhiva)

Pismo pod naslovom “Došlo je do propasti Aluminija d.d. Mostar” prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospodo,
na sastanku, održanom 11. listopada 2013. godine u Uredu ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, u nazočnosti resornoga ministra, potom predsjednika FBiH i generalnog direktora Javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) Mostar, postalo je razvidno kako je politička odluka oko upropaštavanja Aluminija već donesena.

 Usudili smo se ponadati kako nikomu neće doteći toliko pameti takovu strašnu Odluku ipak provesti u djelo te zatečeni i dovedeni pred zid činjenicom da su nam jučer blokirani svi računi, ovim vas putom izvješćujemo kako smo, za razliku od svih onih ranijih teških stanja u kojima smo nastojali vidjeti barem tračak optimizma, sada u stanju iz kojega nema izlaza, a u koje nas je dovelo rukovodstvo JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne. Blokiravši nam račune u potpunosti su nam onemogućili nastavak poslovanja i više ne možemo izmirivati svoje obveze.

 Pojašnjenja radi, rukovodstvo EPHZHB-a uporno je, i bez ijednom pokazane pripravnosti na ustupke, ustrajavalo u zahtijevanju neodgodive naplate našega dugovanja, u iznosu od otprilike 38 milijuna KM (riječ je o svega tri i pol mjesečna računa), što u ovomu trenutku nismo u mogućnosti izvršiti. Nakon neshvatljive krutosti u pregovorima, u kojima smo mi nudili drukčije, Zakonom obuhvaćene okvire izmirenja dugovanja, povukli su i konačan, neprofesionalan, nelogičan, neisplativ, ishitren i tragičan potez te Aluminij više ne može izmirivati svoje poslovne obveze ni prema kojemu od partnera.

 Poštovana gospodo, ovim Vas putom samo izvješćujemo o novonastalomu stanju, jer cjelokupni Aluminijevi budući odnosi sa svim našim suradnicima više nisu u našim, nego u rukama Vlade FBiH i EPHZHB, s obzirom na činjenicu da je spomenuta entitetska vlada 98-postotnim vlasnikom te elektroprivredne kuće. Unatoč toj činjenici, unatoč i činjenici da se Vlada FBiH, na čelu s njezinim predsjednikom (potpisivanjem Aneksa br. 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija, iz lipnja ove godine), obvezala subvencionirati daljnju proizvodnju aluminija, kao 44-postotni suvlasnik naše tvornice, čak i unatoč činjenici da se Vlada FBiH obvezala biti posrednikom u iznalaženju obostrano povoljnoga načina otplate našega dugovanja, EPHZHB nije pristajala niti na jedan od naših prijedloga (primjerice, preinačavanje dugovanja u kredit…), nego su ustrajavali u traženju neodgodive isplate.

 Njihov jučerašnji postupak, računajući na njihovu duboku svjesnost posljedica koje će iz njega proizići, porazom je svih zdravorazumskih uzusa gospodarskoga ponašanja, što nas uvjerava u to da su pozadinom svega prljave nakane u svezi sa sudbinom Aluminija, o kojoj je, razvidno je, politika već donijela odluku, prešutno blagoslivljajući ovu katastrofu kojoj ćemo ovih dana svjedočiti svi zajedno.

 Jasno nam je kako je scenarij upropaštavanja Aluminija završen i kako je njegova provedba otpočela, a ovim putom obavještavamo i Vas, ali i cjelokupnu javnost, kako blokada naših računa znači i našu propast – propast Aluminija i jamčim Vam kako će ovo dovesti do katastrofe čiji će val pokositi Hercegovinu, FBiH, potom i Republiku Hrvatsku.

 Nama je sad ostalo Sudu poslati prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka i za imenovanje stečajnoga upravitelja, a što je, kratko i jasno, kraj Aluminija. Trudili smo se, dali smo sve od sebe, svjesni da se drukčijim pristupom moglo izbjeći najgore. Međutim, ovim prestaje uzaludna borba s vjetrenjačama i nada kako postoji ono malo dobre volje.

 Volje u BiH ima, ali one za smrću ovoga diva i za ekonomsko-socijalnom smrću Hercegovine. No, bojim se kako ste nespremni na kataklizmu jer ovu opaku bolest, pošast posljedica ove tragedije, obećavam vam, nećete moći suzbiti unutar našega krša – osjetit će je na desetke i na stotine općina i gradova, unutar i izvan BiH. Tvorci ovoga scenarija osmislili su putove i okolnosti njegove provedbe, ali nisu računali na to da će, a za to ću se osobno poduzeti, imenom i prezimenom preuzeti odgovornost za ono što su učinili, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću “Aluminja” d.d. Mostar, uz napomenu da su o blokadi računa i situaciji u “Aluminiju” obavijestili i čelnike Republike Hrvatske te sve svoje poslovne partnere. 

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh