BIZnews

Osnovali poljoprivredno udruženje u Donjim Agićima, zaposlili mještane i osigurali otkup proizvoda

Poljoprivredno udruženje “Agrojapra” iz Donjih Agića kod Bosanskog Novog / Novog Grada je pozitivan primjer rada udruženja i njegovih članova.

Članice poljoprivrednog udruženje “Agrojapra” iz Bosanskog Novog - Agroklub.ba

Grupa etuzijasta je osnovala udruženje 2000. godine, a tokom vremena postala je voditelj razvoja na području svoga djelovanja.

Udruženje zapošljava lokalno stanovništvo, a ima i preko 250 kooperanata. Najveći broj kooperanata su povratnici.

U multinacionalnoj sredini, gdje su skoro svi povratnici, udruženje je okupilo mještane koji su imali za cilj razvoj poljoprivrednih domaćinstava. Započeli su sa obnovom stočnog fonda, organizovali proizvodnju, nabavili laktofriz koji je olakšao otkup mlijeka sa ovog područja.

Svoje djelovanje su proširili i nastavili sa razvojem voćarsta. Zahvaljujući djelovanju udruženja obnovljeni su i podignuti voćnjaci, a nabavili su sušaru i hladnjaču za skladištenje voća.

U sklopu udruženja radi i poljoprivredna apoteka.

Članovi udruženja su pokrenuli proizvodnju uljarica i ulja,a nabavljena je i mini uljara u kojoj proizvode razna ulja iz sirovina koje nabavljaju od svojih kooperanata, piše “Agroklub“…

Veliku pažnju su posvetili ratarstvu, podstiču proizvodnju domaćeg kukuruza, pšenice, heljde i raži, te je 2012. godine sa radom je počela i pekara “Vodenica”, koja proizvodi razne vrste hljeba i peciva. U pekari koriste vlastito brašno koje dobijaju mljevenjem žita u vodenici na tradicionalan način – mljevenje na kamenu.

Podstiču razvoj seoskog turizma u saradnji sa mještanima. Izgradili su vodenicu sa kupalištem, restoran i stalno rade na obogaćivanju ponude i poboljšanju infrastrukture.

Uporedo sa razvojem proizvodnje udruženje je nabavljalo opremu za preradu. Iz njihovih pogona izlaze brojni proizvodi. U svojoj ponudi imaju: čips od jabuke, suhe šljive sa i bez koštice, razna ulja, pekarske proizvode, bundevine sjemenke, brašno od bundevinog sjemena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh