BIZnews

Drvna industrija Bosne i Hercegovine bilježi rast izvoza

Drvna industrija BiH prošle godine ostvarila je izvoz vrijedan oko 1,3 milijarde KM, što je za 9,2 posto više nego 2016. godine.

Drvna industrija - Flickr.com

“Trend povećanja izvoza nastavlja se i potrebno je i dalje raditi da bi se povećao posebno izvoz finalnih proizvoda”, kazala je sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Selma Bašagić, te dodala da u strukturi izvoza najveće učešće ima namještaj 37,7 posto, ili više od 505 miliona KM.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić, rekao je da je drvna industrija jedna od najznačajnijih grana industrije koja bilježi sve bolje rezultate…

Kako je kazao Bojić, za razvoj drvne industrije posebnu pažnju treba posvetiti brendiranju, uzimajući u obzir da je BiH u bivšoj SFRJ i regionu bila najprepoznatljivija kada je riječ o namještaju i drugim proizvodima od drveta, tako da bi i sada, uz unapređenje postojeće infrastrukture i uz saradnju sa stručnim kadrovima, ali iz uz strategiju i političku volju u zemlji, mogla da odgovori na zahtjeve svjetskih tržišta.

Bojić je istakao da poseban problem proizvođačima u BiH predstavlja snabdijevanje sirovinom, te dodao da bi bilo korisno uspostaviti sistem u kome će prednost imati proizvođači u finalnoj obradi drveta, kao što je proizvodnja namještaja koji se plasira na inostrano tržište.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh