BIZnews

Ilegalni tokovi kapitala – Iz Srbije iznesena 51 milijarda dolara!

Srbijanski biznismeni bliski vlastima su preko "offshore" firmi, a na tuđe ime, od 2000. do 2011. godine kupovali bagatelno preduzeća u Srbiji i na taj način iznijeli čak 51 milijardu dolara izjavio je Michael Hudson, urednik "Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo" iz Washingtona. Rezultate je objavio nedavno, nakon 15-mjesečnog proučavanja "offshore" skandala u Srbiji.

No image - Haber.ba


Američki dolari (Foto: Arhiva)

“Podaci do kojih smo došli pokazuju da je Srbija među vodećim državama u svijetu kada su u pitanju ilegalni tokovi kapitala. Istraživanje Globalnog finansijskog integriteta svrstalo je Srbiju u top 16 nacija po broju “offshore” skandala”, objašnjava Hudson.

Hudson kaže da je novac iznošen iz Srbije jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kada otuđi neku firmu, a sporni Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne objelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije.

“Skoro 2.000 od 3.017 državnih preduzeća koja su privatizovana između 2001. i 2011. godine je obustavilo rad, potonula su u stečaj ili su na ivici zatvaranja. Stotine hiljade radnika je ostalo bez posla. Dio njih je propao jer se nakon teške ekonomske situacije, ratova i sankcija iz devedesetih godina nisu snašli na slobodnom tržištu, ali je znatno veći broj firmi koje su uništene spornom privatizacijom i preko tajnih “offshore” kompanija”, kaže Hudson i dodaje da sumnja da se makar dio novca koji je završio na “offshore” računima može ikada povratiti.

“Ono što država Srbija može da uradi jeste da istraži sve slučajeve i procesuira one koji su kršili zakon”, napominje Hudson.

(novosti)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh