BIZnews

Preko milijardu KM dugovanja – U Federaciji BiH neuvezano 750.000 godina radnog staža

Sindikat metalaca BiH donio je odluku o stupanju u opći štrajk 14. novembra, kada će, osim prekida rada, održati i proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

No image - Haber.ba


Industrijska proizvodnja u BiH (Foto: Arhiva)

Predsjednik ovog sindikata Muhamed Hadžić rekao je da je razlog za ovu odluku težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih članova Sindikata metalaca BiH i složena situacija u privredi, koja prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja kompanija.

On je istakao da Sindikat namjerava štrajkati sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni. Posljednji pregovori sa Vladom FBiH održani su 7. oktobra i dogovoreno je da federalna Vlada razmatra njihove zahtjeve na prvoj sjednici.

“Tražimo bezuslovno penzionisanje radnika koji su stekli uslove, bezuslovan pristup zdravstvenoj zaštiti radnika koji imaju radni odnos, smanjenje javne potrošnje, odnosno poreza i doprinosa, te donošenje zakona o konsolidaciji privrenih društava, koji će znatno poboljšati položaj uposlenika, zakona o zdravlju i zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku”, naveo je Hadžić.

Sindikat metalaca poručio je da neće odustati od štrajka ukoliko zakon o radu ne bude usvojen u formi koja treba biti dogovorena sa Savezom samostalnih sindikata, a ne samo između poslodavaca i Vlade FBiH.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda MIO/PIO, trenutno je evidentirano skoro 750.000 godina nepovezanog radnog staža za što je potrebno 1,099 milijardi maraka, koje Fondu duguje 807 kompanija. Više hiljada radnika, koji su stekli uslove, ne mogu otići u penziju.

Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez rekao je da je položaj radnika katastrofalan.

“Zar nije žalosno da se Vlada FBiH zadužuje u Međunarodnom monetarnom fondu da bi isplaćivali budžetskim radnicima regrese, a radnici ‘Pretisa’ rade tri smjene i izvoze robu, i nemaju pravo na zdravstveno osiguranje? Sve vam je jasno”, rekao je Melez.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh