BIZnews

Jednostrano povećanje kamata – Banke u panici, sudska presuda će ih koštati 50 miliona eura!

Strane banke koje posluju u regiji od juče su u panici jer je u Srbiji donesena prva pravosnažna presuda na drugostepenom sudu, a koja se odnosi na jednostrano povećanje kamata tokom otplate kredita.

No image - Haber.ba


Švicarski franci (Foto: Ilustracija)

Procjenjuje se kako će banke morati vratiti klijentima više od 50 miliona eura, a na to treba dodati i nadoknadu štete u slučajevima prodaje založene nepokretnosti.

U Hrvatskoj je Trgovački sud prije nekoliko mjeseci donio prvostepenu presudu protiv osam banaka da su, u prevodu “ogulile do kože” građane koje imaju kredite u “švicarcima”. U Hrvatskoj je plasirano oko 28 milijardi kuna u švicarskim francima, a rate su rasle i do sto posto.

Što se tiče BiH, sud u Mostaru donio je prvostepenu presudu prema kojoj je Hypo Alpe-Adria-bank u našoj zemlji nezakonito naplaćivala kredite izdane u švicarskim francima. U BiH je oko 16.500 korisnika kredita koji su podigli oko 672 miliona maraka kredita u “švicarcima”.

Ukupno na sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH trenutno je na desetine hiljada pojedinačnih ili kolektivnih tužbi protiv banka koje su “teške” stotine miliona eura. Korisnici kredita u regiji udružili su se u udruženja koja regionalno sarađuju i prate što se događa u drugim državama.

Tako iz Udruge korisnika kredita “Švicarac” u BiH ističu kako kontinuirani pozivi i ponude iz Hypo banke govore samo o reprogramima trenutnog duga po kreditima u CHF-u pod povoljnim kamatnim stopama, a nigdje se ne spominje obeštećenje i vraćanje više naplaćenih sredstava po raznim osnovama.

Iz spomenutog udruženja pozivaju članove da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve ponude i da vode računa o tome što im se u Hypo banci nudi da potpisuju.

“Oprez, jer znate sa kim imate posla”, ističu u Udruzi “Švicarac”.

(dnevni list)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh